Hírek

2016.07.05. 12:40

Nagy utazó, kis vulkán - Mátai András előadása egy kellemes nyári estén

Celldömölk - Mátai András nagyjából-egészéből több országban járt, mint ahány éves. Utazásairól a Kemenes Vulkánparkban tartott előadást a fiatal világutazó.

Gyuricza Imre

Mátai András saját számításai szerint testvérével, illetve egyedül a világ 30 országában járt már. Családi hagyomány náluk az utazás, de pedagógus szüleikkel ha vágyuk és módjuk sem volt távoli utakat megtenni. Ehelyett itthon szoktak hozzá az utazás szépségeihez, s váltak gyakorlott világvándorokká. Nem véletlen, hogy Mátai András előadásában kitért az utazás szépségei mellett a veszélyeire is. Arra például, hogy a repülőút lehet ugyan az első pillantásra kecsegtetően olcsó, de ha nem figyelünk eléggé, a végelszámolásnál magasabbra kúszhat a végszámla, mint ha üzleti osztályon utaztunk volna egy neves légitársaságnál .

De ha már ott vagyunk, bárhol sokat tanulhatunk, sokat tapasztalhatunk. Csak néhány kiragadott példa és élmény az előadásból: A világ legbarátságosabb emberei András véleménye szerint Kolumbiában élnek. Amazóniában ő evett a piranhákból, s nem azok belőle. A kínaiak a világ legszorgosabb fotósai : mindegyikük egyforma pózban, kicsit előrehajolva ( pucsítva ) készíti el a képet, mintha ez volna a központi előírás.

Vulkánparkban lévén nem maradhatott el a világ egyik legérdekesebb, egyben legkisebb, 15 méteres - kolumbiai - vulkánjának bemutatása sem, ahol életre szólóan emlékezetes iszapfürdőt vehet a bátor utazó: Az iszapfürdő után mindenre elszánt helyi asszonyok takarítják le a férfiakról tétovázás nélkül a legintimebb helyekről is az iszapot.

Hogy mindebből mi a tanulság? Talán az, hogy András tapasztalatai nyomán kimondhatjuk: az utazás nem egyedül pénzkérés, kell hozzá elhatározás, fantázia, ügyesség. Aki ezeknek híján van, Andráshoz világutazók beszámolói nyomán juthat távoli tájak, emberek, szokások közelébe, mondjuk egy múzeumi éjszakán. És még valami: lehet, hogy Antoine de Saint-Exupery is megfordult annál a miniatűr vulkánnál? Bár a kis hercegnek talán az is túl nagy volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!