Hírek

2016.08.30. 18:15

Az aktív kórházi ellátásért

Celldömölk, Budapest - Több mint 8000 aláírás gyűlt össze a vasi egészségügyi ellátás javítását célzó több hónapos akció alkalmából. Az aláírásokat az akció kezdeményezője, Fehér László polgármester személyesen vitte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságára.

Ölbei Lívia

Fehér László polgármester elmondta: a Vas megyei egészségügyi ellátás javítása - azaz a celldömölki és a körmendi aktív kórházi ellátás visszaállítása - érdekében nyújtotta be kérelmét az aláírásgyűjtő akció engedélyezésére. Hangsúlyozta: városvezetőként nap mint tapasztalja, hogy a celldömölkieknek milyen fontos a kórház. Emlékeztetett arra is, hogy volt idő, amikor a megyében Szombathelyen kívül Celldömölkön, Körmenden és Sárváron is működött aktív kórházi ellátás. Az elmúlt évtized több kormányhoz köthető átalakításai során előbb csökkent az aktív kórházi ágyak száma a celli kórházban, aztán a szülészet-nőgyógyászat kivételével meg is szűnt Cellben az aktív ellátás. Körmenden ma kizárólag - szintén a Markusovszky kórházhoz tartozó - aktív sebészet működik, Sárváron pedig teljes egészében megszűnt az aktív ellátás. A Cellből elindított, elsősorban Kemenesalját megcélzó, de a megye más térségeire is kiterjedő aláírásgyűjtő akcióhoz csatlakozott a Celldömölki aktív gyógyító kórházért elnevezésű Facebook-csoport, amelynek tagsága folyamatosan növekszik. A februártól augusztus közepéig összegyűlt 8084 aláírás dokumentációját - a szervezők szerint a családtagokat is beleértve ez mintegy 25 ezer ember véleménye - Fehér László polgármester, Lengyel László alpolgármester és Kuthi László, a Facebook-csoport vezetője személyesen adta az Emberi Erőforrások Minisztériumában dr. Mészáros Jánosnak, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkárnak.

Lengyel László, Fehér László, dr. Mészáros János és Kuthi László az EMMI egészségügyi államtitkárságán, Budapesten Fotó: Polgármesteri Hivatal

A találkozón a celli aktív ellátás visszaállításának szükségessége mellett érvelt a celli küldöttség. Szó esett arról is, hogy Vas megye egészségügyi ellátása jelentős mértékben alulfinanszírozott a lakosságszám arányát tekintve. A stabil kórházi működéshez, a megfelelő színvonalú ellátáshoz az egészségügyi kormányzatnak biztosítania kell a szükséges pénzügyi forrásokat Vas megyében, így Celldömölkön is. Kértem a helyettes államtitkár támogatását továbbá, hogy a celldömölkieknek többször megígért esetkocsi végre szolgálatba állhasson a celldömölki mentőállomáson Kemenesalja lakosságának szolgálatában. A celldömölkiek bizonyára emlékeznek arra, hogy két éve az Együtt Celldömölk Városért Egyesület kezdeményezésére több mint 7500 aláírás gyűlt össze a sürgősségi mentő és a kórház érdekében, az aláírásokat az Országos Mentőszolgálathoz és az egészségügyi tárcához juttatta el a civil szervezet. Tájékoztattam a helyettes államtitkár urat a Kemenesaljai Egyesített Kórház által a celldömölki önkormányzat költségvetési intézményével - nevezetesen a Népjóléti Szolgálat főzőkonyhájával - szemben felhalmozott jelentős tartozás problémájáról, bízva abban, hogy az egészségügyi intézmény a fennálló tartozását rendezni fogja. Lengyel László alpolgármester arra hívta föl a helyettes államtitkár figyelmét, hogy az aprófalvas Kemenesaljáról nem mindig könnyű eljutni a szombathelyi kórházba. A biztonságos egészségügy pedig tényleg létkérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!