Hírek

2016.08.06. 19:15

Majdnem négyszeres vízhozam a Rábán Körmendnél – Nincs árvízhelyzet

Körmend – Nem csak Vas megyébe hullott (ismét) hirtelen nagy mennyiségű csapadék pénteken, hanem a Rába folyó vízgyűjtőire is. A körmendi part messze nincs veszélyben, de a vízi túrázók érezték a vízszintemelkedést.

Bakos Ágnes

A szombati nap első óráiban még 46 centiméteres vízállást mért a Rábán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, aztán délre majdnem megduplázódott az adat, és folyamatosan nőtt szombat este hét óráig. A hajnali vízhozam 23800 köbméter volt másodpercenként Körmend magasságában, a maximum 81500 köbméter. Este hét óra óta csökken a vízszint.

Fotó: Szendi Péter

Az emelkedés nem jelentett veszélyt, hiszen akkor rendelnek el a szakemberek elsőfokú készültséget, ha 300 centiméteres a vízállás – szombaton 198 centiméter volt a maximum.

A Rábán vízi túrázók azok, akik megérezték a vízszint-emelkedést – természetesen felkészülten, óvatosan sportoltak és sportolnak a folyón. A vízhőmérséklet ideális volt ehhez szombaton: a legutóbbi mérések szerint 20,3°C-os volt a Rába vize.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!