Hírek

2016.09.07. 14:05

Adóügyekről telefonon - Újra lesznek önkéntes tűzoltók Szarvaskend környékén?

Szarvaskend- A kistelepüléseken élők ügyes-bajos dolgairól is szó esett azon a szerdai fórumon, amelyen a NAV és a katasztrófavédelem vasi vezetőjével találkozhattak a térségben élők.

Nagy Ildikó

Szijártó László megyei önkormányzati képviselő találta ki és szervezi azokat a kistelepülési fórumokat, amelyeken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a katasztrófavédelem megyei vezetőjével találkozhatnak és beszélgethetnek a térségben élők. Az első ilyen összejövetel Magyarszombatfán volt, tegnap pedig a szarvaskendi, egykori Sibrik-kastélyban gyűltek össze a környező 16 település polgármesterei, jegyzői, képviselői, valamint a környékbeli civil szervezetek delegáltjai.

Fotó: Szendi Péter

Dr. Major Katalin szarvaskendi polgármester házigazdaként üdvözölte a vendégeket: Szijártó László megyei önkormányzati képviselőt; dr. Fekete Attila pénzügyőr dandártábornokot, Vas megyei adó- és vámigazgatót és Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredest, Vas megyei katasztrófavédelmi igazgatót.Minkét vasi vezetőhöz intéztek kérdéseket a fórum résztvevői. A NAV esetében a hivatallal történő kapcsolattartás volt a fő téma. Dr. Fekete Attila az ügyfélkapun keresztül történő ügyintézés mellett szólt a NAV telefonos ügyfélszolgálati rendszeréről is. Ennek elvitathatatlan előnye, hogy az adózók - akik az első alkalommal PIN-kódot kapnak - egyszerűen juthatnak a folyószámlájukkal, a bevallásukkal vagy bármilyen más „adóügyükkel” kapcsolatos információhoz.

Fotó: Szendi Péter

Az igazgató megemlítette azt is, hogy a jövőben a vállalkozások a NAV-hoz is benyújthatják az iparűzési-adó-bevallásukat, amit a hatóság továbbít majd az önkormányzatoknak - a jelenlévő polgármesterek többsége örömmel fogadta ezt a hírt. A fórumon szóba került az is, hogy a környéken kevés önkéntes tűzoltó egyesület működik. Nem volt ez mindig így: az 1980-as évekig több környező kistelepülésen is aktívak voltak az önkéntesek, ám utánpótlás híján feloszlottak a „csapatok”.

Fotó: Szendi Péter

Erdélyi Krisztián megyei katasztrófavédelmi igazgató ígéretet tett arra, hogy ha sikeres toborzás után újjáalakulnak az egyesületek, akkor a működéshez szükséges alaptanfolyam megszervezésében és lebonyolításában is segít majd a megyei igazgatóság. A későbbiekben pedig pályázati forrást is nyerhetnek az önkéntes tűzoltó-egyesületek, amelyek tagjai nem csak hivatásos kollégáikat tehermentesítenék a kisebb beavatkozások elvégzésével, de - ahogy azt dr. Major Katalin is megfogalmazta - közösségépítő tevékenységükkel is jelentős mértékben gazdagítanák településük hét-közbeni és ünnepnapjait.

Fotó: Szendi Péter

A NAV és a katasztrófavédelem „társadalmasítását” szolgáló fórumsorozat a tervek szerint Bejcgyertyánosban folytatódik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!