Hírek

2016.09.05. 18:32

Csepregi puccs? - A teljes ellenzék Vlasich Krisztián ellen

Csepreg - Mozgalmas napot tudhat maga mögött Csepreg, ahol minden eddiginél komolyabb támadások kereszttüzébe került Vlasich Krisztián, a város polgármestere.

Cseszkó Tamás

Ellenzéke szombaton sürgősségi indítványt terjesztett be, melyben fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztek a városvezető ellen, és azt is javasolták, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel tisztségéből. Hétfőn délután egy polgármesterjelölt, Szabó Bálint tartott sajtótájékoztatót, ő szintén Vlasichot támadta, szerinte jobb lenne, ha a polgármester önként lemondana. A tegnap délutáni testületi ülésen hosszas huzavona után tudott felállni a fegyelmi bizottság, mert a képviselők többsége nem vállalta a tagságot.

Mint ismeretes, Csepregen azért kell időközi választásokat tartani, mert a polgármesterrel nem szimpatizáló négy képviselő, Király Árpád, Kovács András, Rabi Imre és Ziembicki Erzsébet a testület feloszlása mellett döntöttek. Szeptember 25-ére tűzték ki az időközi választás időpontját, amikor polgármestert és képviselőket is választanak. Az ellenzéki képviselők – vagy ahogy Csepregen hívják őket: „az oszlató négyek” – azonban láthatóan nem álltak meg, kezdeményezték, hogy fegyelmi eljárásban vizsgálják a polgármester felelősségét, és a vizsgálat idejére függesszék fel tisztségéből.

„A polgármester úr többszörösen, súlyosan megsértette munkaköréből adódó kötelezettségeit, kötelező feladataink ellátását veszélyeztető módon rendelkezett a város anyagi erőforrásaival”: ezzel indokolják az eljárást. Példákat is sorolnak: testületi felhatalmazás és egyeztetés nélküli épületfelújítások, járdaépítések tisztázatlan forrásból, a kötelező feladatok ellátását veszélyeztető módon.

Reagált Vlasich Krisztián polgármester is, aki mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a „négyek” által kifogásolt kiadások szerepelnek a korábban elfogadott költségvetésben.

– Bár három hét múlva a csepregiek maguk dönthetnek a polgármester személyéről, ők ismét igazolták, hogy szembe mennek a helyiek akaratával. Mai kezdeményezésük nem más, mint egyszerű antidemokratikus puccs, melynek egyetlen célja, hogy megakadályozzák Csepreg fejlődését. Úgy tűnik, már a látszatra sem ügyelnek, a következő három hétben diktatúrát szeretnének bevezetni a városban. Arról eddig soha nem beszéltek, hogy mik a terveik, mik a céljaik, mit tennének a városért, kivel működnének együtt – foglalta össze a városvezető.

Látszólag béke és nyugalom. A csepregiek szeptember 25-én dönthetnek a hogyan tovább kérdéséről

Fotó: Ohr Tibor

 

– Ezért is kérnék mindenkit, hogy vessünk véget a zűrzavarnak, és szeptember 25-én az időközi választáson támogassák csapatunkat, akikkel a fejlesztések folytatásáért kötöttünk szövetséget. – tette hozzá Vlasich Krisztián. Időközben sajtótájékoztatót tartott egy másik képviselőjelölt, dr. Szabó Bálint is, aki korábban már volt városatya, most családja és több választópolgár kérésére Szegedről érkezett haza. Hangsúlyozta: sem a polgármesterrel, sem az „oszlató négyekkel” nem ért egyet, és ő is úgy vélekedett, hogy Vlasich Krisztiánnak azonnal távoznia kell.

Az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is megjárt politikus hangsúlyozta: a kistelepülésen pártokon felüli politizálásra van szükség, és minden segítséget el kell fogadni, „jöjjön az akár a kormánytól, akár a szélsőjobb- vagy szélsőbaloldaltól.” A testületi ülésen végül valóban a vizsgálóbizottság felállítása mellett döntöttek, ugyanakkor több képviselő, köztük a volt polgármester, Király Árpád sem kívánt részt venni a munkában. Az elnök Rabi Imre lett, a tagok Kovács András és Ziembicki Erzsébet. Az ellenzéki képviselők arról is szavaztak, hogy a vizsgálat lezárultáig Vlasich Krisztiánt felfüggesztik, feladatait addig dr. Hárominé Orbán Erika alpolgármester látja el.

A szavazásnál Vlasich Krisztián tartózkodott, dr. Erdősi László korábbi jegyző és Hárominé Orbán Erika nemmel szavaztak. Információink szerint a városvezető nyolc napon belül jogorvoslati kérelemmel élhet, a végső döntést a munkaügyi bíróság hozhatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!