Hírek

2016.09.19. 12:25

Jubiláló gimnázium - Dr. Kincs Elek alapító táblájánál fia, Eörs emlékezett

Körmend - Hetvenéves a Kölcsey Ferenc Gimnázium, amely generációk sorát bocsátotta ki falai közül. A jubileumon tanár és diák együtt ünnepelt.

Kozma Gábor

Ünnepi rendezvénnyel indult idén a tanév a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Az iskola alapításának hetvenedik évfordulója kapcsán kiállítást nyitottak az elmúlt évtizedek történetéből, és megkoszorúzták az alapító igazgató, dr. Kincs Elek emléktábláját. Laczó Tamás igazgató köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Bebes István polgármestert. Elmondta, hogy a gimnázium alapító igazgatója dr. Kincs Elek magyar-történelem szakos tanár volt, aki felismerte az ügy jelentőségét, és kitűnő szervező munkájának köszönhetően elindulhatott az oktatás. - Katedra nélkül, a közvetlen segítés és szolgálat jegyében kezdődött el az oktatás hetven esztendővel ezelőtt, amire méltán lehet büszke a térség, a város és az iskola egyaránt. Ma feladatunk bizonyítani közvetlen és tágabb társadalmi környezetünknek, hogy a körmendi gimnázium ugyanazt a küldetést teljesíti, amelyet a 19. század végétől a körmendi polgárság elképzelt. Bár hosszú idő telt el az alapítás óta, továbbra is Körmend és vonzáskörzetének gimnáziuma vagyunk - mondta az igazgató, aki végül megköszönte azt a bizalmat, amelynek következtében az idén húsz százalékkal többen kezdtek a gimnáziumban, mint egy évvel ezelőtt. Első évfolyamon 51 tanulójuk van, a gimnázium diákjainak összlétszáma pedig 162 fő.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium legifjabb tanulói kék lufikkal ünnepeltek. Pontosan hetvenet engedtek a magasba, így emlékeztetve arra, hogy az alma mater idén jubilál, 70 éves, nagy hagyományokkal Fotó: Jámbori Tamás

Az ünnepi rendezvény az alapító igazgató, dr. Kincs Elek emléktáblájának megkoszorúzásával folyatódott, ahol Kincs Gyula Eörs beszélt édesapja életéről. Korabeli források alapján idézte fel dr. Kincs Elek kiváló pedagógiai képességét, szervezőmunkáját, és beszélt arról a társadalmi háttérről is, amely az egyes évtizedekben meghatározta az iskola életét. Kincs Gyula Eörs azzal zárta, hogy a tanulásban és az oktatásban nem a mennyiség, hanem a minőség fontos. Az, hogy a tanulók megértsék a lényeget, lássák az egyes történések közötti összefüggést. Bebes István polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy a városnak mindig is fontos volt a gimnázium és ma is az. Mind anyagi, mind erkölcsi értelemben támogatják az intézményt, elősegítették átfogó felújítását is.

A jubileumi ünnepségen kiállítást nyitottak és emlékeztek a kiemelkedő tanárokra. Dr. Kincs Elek nyomdokain elindulva később Mosonyi Antal, majd Soós István vezette az iskolát. A diákok pedig az udvaron hetven kék lufi elengedésével tisztelegtek az elődök munkája, az alapítók emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!