Hírek

2016.09.05. 16:41

Már két hetet késik a szüret az Alpokalján

Vaskeresztes - Két hetet csúszik a szüret az Alpok-alján. A szőlősgazdák szerint a tervezett mennyiség 20-30 százalékát szüretelik idén.

Turbók Attila

- Alig hevertük ki a 2013-as jégverést, az időjárás ebben az évben sem kedvezett a szőlőültetvényeknek itt az Alpokalján - jelentette ki Mittlné Ódor Anita. A vaskeresztesi család a tervezett mennyiség alig 20-30 százalékára számít a szőlőkben.

Fotó: Unger Tamás

- A jégből mi nem kaptunk, de a fagy idén tavasszal elvitte a teljes akkori termést - mondta a gazdálkodó. Hozzátette: a szüretelnivaló az úgynevezett másodrügyekből lett termés. A család tíz hektáron gazdálkodik, és „dolog-időben” az egész família kint szorgoskodik a sorok között. Mittlék kékfrankost, merlot-t és zweigeltet termesztenek. - Az idei, általános jellemző a változó minőség, a merlot szép, a zweigelt kevésbé, a kékfrankos pedig hozza a formát. Ha nem lett volna ilyen „kutya tavasz”, a minőségre nem szólnék egy szót sem - mondta Mittlné Anita.Vaskeresztesen éppen az elmúlt hétvégén volt a szüreti felvonulás, ám idén a kordé kicsit megkerülte a szamarat, mert maga a szüret két hetet csúszik. Az úgynevezett korai fajtákat már el kellett volna kezdeni.

Fotó: Unger Tamás

- Sajnos a „szőlész-szentháromság” az idén sem valósul meg itt az Alpokalján - utalt a gazdálkodó egy régi mondásra, miszerint egy szőlősgazda egyévnyi termése a bankban, egyévnyi a pincében, egyévnyi termés pedig a tőkéken van. Mittlné Anita itt is visszautalt a 2013-as jégre, amelyet alig hevert ki a környék, azóta legfeljebb egy jobb évük volt, aztán mindjárt itt is termett az idei fagy és jégverés. - Így nehéz lesz elérni a „szentháromságot”, az idei bormennyiség is töredéke lesz a vártnak - mondta.A két hetet késő szüret azonban már rányomta bélyegét a vaskeresztesi szüreti felvonulásra is.

Fotó: Unger Tamás

Ahogy ott Tóth Gábor és Vanics Bence elmondták, hiába hordozták végig a falun az úgynevezett „szüretelőfogót”, kétkezi munkás bizony kevés lesz idén is az alpokaljai szőlőkben. (A szüretelőfogó egy rúdra kötött, finom szőlő, aki megkóstolja, az mehet szedni). Véleményüket a gazdálkodó Mittl család is osztja, úgy vélik, Ausztria kézzelfogható közelsége (a Vashegy másik fele már „sógor”) elviszi a kézi munkaerőt, és az osztrák szőlősgazdák napi 50-60 eurónyi ajánlatával itthon nem lehet versenyezni.

Fotó: Unger Tamás

Mittléknél szüretkor az egész família kimegy a szőlőbe, így pár nap alatt végeznek az idei terméssel, aztán jöhet a további munka, immár a pincékben.

Vaskeresztesen a helyiek 90 százaléka foglalkozik szőlővel, ahogy megtudtuk, csak azoknak nincs, akik beköltözők a faluban. A község határában még van néhány kihasználatlan parcella, az áruk a gondozottságtól függ. - Sokan nem kapkodnak a területekért, az öreg szőlősgazdák kihalnak, a fiataloknak pedig nincs kedve ennyit vesződni a szőlővel - jegyezte meg némileg keserűen Mittlné Ódor Anita. Pedig a vaskeresztesi szüreti felvonuláson is nagy keletje volt a jó bornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!