Hírek

2016.09.22. 10:41

Megmérgezi az életet az örökös viszálykodás – Megszólal a sárvári társasház egykori és jelenlegi közös képviselője

Ahogyan azt megjósoltuk, lett folytatása a sárvári társasházi vitának. A három héttel ezelőtt megjelent cikkünkben, Brecska Árpádné Irénke panaszkodott hosszasan, mert állítása szerint semmi nem működik jól a társasházban.

Budai Dávid

Csak úgy záporoztak a vádak az elmúlt másfél évtized közös képviselőire. Irénke szerint ugyanis, vagy nem tudnak elszámolni a társasház pénzével, vagy ha el tudnak, akkor azt rossz, vagy felesleges munkára költötték, ahelyett, hogy például a ház szigetelését csinálták volna meg, pedig mint utóbb kiderült, ezt annak idején még Irénke néni is leszavazta. Megkérdeztük a jelenlegi közös képviselőt is Irénke néni állításairól, aki azonban – ahogyan megírtuk – elmondta, semmi nem igaz olvasónk állításaiból. Szerkesztőségünket azóta megkereste a korábbi közös képviselő is, aki szintén szerette volna, ha meghallgatjuk. Így ismét fölkerekedtünk, hogy végére járjunk a társasházi békétlenség okának.

Fotó: Szendi Péter

Dokumentumokkal tudnak igazolni mindent

Az egykori közös képviselő 2001-2003 között intézte férjével a 93 lakásos társasház ügyes-bajos ügyeit. Hangsúlyozta, rágalom hogy nem tudnak elszámolni. Egyrészt mindent tud dokumentumokkal igazolni – mondja, miközben nagy papírköteget mutat az évenkénti elszámolásról, másrészt az őket követő képviselő át sem vette, át sem vehette volna a ház kezelését, ha nincsen minden rendben. A jelenlegi képviselő 2005. január elsejével vette át a társasház kezelését. Az akkor tapasztalt hibákat, hiányosságokat sikerült maradéktalanul tisztázni, igaz ez már több mint egy évtizede volt, így ma már nem aktuális, de ha kell könnyedén ellenőrizhető – mondta a jelenlegi közös képviselő, aki ismét kérte a megszólalás lehetőségét, ezúttal is név nélkül, bár mint mondták, a rágalmak miatt főszereplői lettek a városnak.

Szerintük azonban a vádaskodásoknak nincsen alapjuk, a háznak jelenleg is több millió forintja van, tehát nem igaz, hogy eladósodtak, ráadásul a panaszos által problémásnak ítélt felújításokat és cseréket, maga Irénke néni is megszavazta. A társasház döntéshozó szerve a közgyűlés, nem pedig a közös képviselő. A közgyűlésen résztvevők, vagy az írásban szavazók döntése alapján születnek a közgyűlési határozatok, amelyek végrehajtása a számvizsgáló bizottság ellenőrzése, számonkérése mellett a közös képviselő feladata. A jelenlegi közös képviselő pedig a számvizsgáló bizottság (tagjai a tulajdonosok) tudta nélkül nem költött egyetlen forintot sem a társasház pénzéből. Na de lássuk, mire költött, és miért. Az ablakpárkányok cseréjére azért volt szükség, mert a régi, keskeny, elhasználódott lemezpárkányok rávezették a vizet a homlokzatra, csere nélkül pedig a társasház elveszítette volna a garanciális javításhoz való igényét. A felújítás során a tetőt leszigetelték, nem pedig lekátrányozták, ahogyan azt olvasónk állítja. Beázás a szigetelés óta nem történt. A közös tulajdonban lévő tetőablakok cseréje a vállalkozó által kért szerződésmódosítás ellenére valóban elhúzódott decemberig, de ennek a – napjainkban is tapasztalható – munkaerőhiány volt az oka. Az Irénke néni által kifogásolt akadálymentesítő biztosítása a társasházi törvény szerint nem kötelessége a társasháznak, ennek ellenére a ház megcsináltatta azt.

A lakók döntenek mindenről

Az épület szigetelésével kapcsolatban megtudtuk, csak az elmúlt évben jelent meg a téglablokkos lakóépületek energiatakarékos felújítására kiírt pályázat, maximum harminc százalékos állami támogatással. Feltéve persze, ha nyernek a pályázattal. Az önrész összege azonban hatvan százalékos támogatással sem lett volna elég a beruházáshoz, tehát hitel felvételére mindenképpen szükség lett volna, hiszen ez esetben egy negyven-ötven milliós beruházásról van szó. Mivel nem volt elegendő pénzük, a lakók úgy szavaztak, hogy nem pályáznak.

A két képviselő elmesélte, hogy Irénke néni rengeteg levelet írt már nekik, illetve függesztett ki a lépcsőházak hirdetőtábláira, és a levéláradat a mai napig is tart. Ennek bizonyítására vaskos mappát mutatnak, benne olvasónk leveleivel. Azóta mi is kaptunk pár levelet, amelyben Irénke leírta, véleménye szerint az előző három képviselő nem számolt el, a mostani pedig felesleges dolgokra költi a ház pénzét. Levelében említést tett egy kártérítési perről is, amit állítása szerint már el is indított a rossz munkavégzés és rossz pénzfelhasználás miatt. Az indulatok tehát nem csillapodtak, talán már nem is fognak, ám az örökös viszály mindenki életét megmérgezi. A ház képviselője megerősítette, éppen emiatt nem fogja tovább folytatni munkáját, amit eddig is kizárólag a törvényességet szem előtt tartva, a közösség érdekében végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!