Hírek

2016.09.04. 05:34

Méhzárlat Sárvár körül – Idén először Vas megyében

Összesen öt Vas megyei település érintett méhzárlattal, tájékoztat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szeptemberi jelentése. Egy fertőző betegség az ok.

Bakos Ágnes

A méhek költésének legsúlyosabb betegsége, az úgynevezett nyúlós költésrothadás miatt érvényes egészségügyi zárlat öt vasi településen. Idén még nem kellett elrendelni ilyen korlátozást Vas megye területén, csak most először.

Ikervár, Sárvár, Megyehíd, Sótony és Csénye érintett méhzárlattal.

illusztráció: Unger Tamás

Az amerikai költésrothadásnak is nevezett betegséget egy baktérium okozza. A fertőzésre a legfiatalabb, kevesebb mint 24 órás lárvák a legérzékenyebbek. A fertőzött lárvák színe megsötétedik és elpusztulnak.

Az elpusztult lárvák, illetve a belőlük visszamaradt bűzös, nyálkás trutymó egyenként akár százmillió spórát is tartalmazhatnak – ezért tilos a mozgás, mozgatás a betegséggel érintett kaptárakból, és a települések között is.

Az OMME felhívása havi összesítés, csak tájékoztató jellegű. A méhészek a legfrissebb tájékoztatásért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!