Hírek

2016.09.04. 16:55

"Nekünk ízlik a bor, ízlik a dal, mi szeretünk puskát hordani a hátunkon"- Sok-sok fotó a Vas megyei vadásznapról

Szentgotthárd - A ciszterci apátság körüli várkert árnyas fái alatt vasárnap megrendezett megyei vadásznapon 29 ifjú vadászt avattak, és elismeréseket is átadtak.

Nagy Ildikó

Bük és Sárvár után Szentgotthárd is örömmel fogadta a vasi vadászokat és osztrák, szlovén, vasi, valamint a szomszédos megyékből érkezett vendégeiket, akiket Gagyi István, a Vas megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszöntött.

Az elnök külön üdvözölte többek között V. Németh Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkárát, a térség országgyűlési képviselőjét; Szabó Ferencet, az FM főosztályvezetőjét; dr. Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara elnökét; dr. Boris Jesih-t, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulját; Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottat és Majthényi Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét.

Gagyi István a kétéves előkészítő munka után megszületett vadászati törvényt méltatta, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik annak megalkotásában közreműködtek. Szólt arról is, hogy Vas megyében több mint 95 százalékban a régi vadászati jogosultak kaptak a földtulajdonosoktól felhatalmazást a vadászati jogok további gyakorlására.

Mesélő trófeák

„Kinek a dal, a bor, a más asszonya nem jó, abból nem lesz vadász, az marad hajtó”: e szavakkal kezdte köszöntőjét Huszár Gábor, a 2016. évi Vas megyei vadásznapnak otthont adó Szentgotthárd polgármestere, remélve, hogy ennyi pajzánság egy üdvözlőbeszédben is megengedett.

Majd Szentgotthárdnak a térségben betöltött központi szerepére utalva így folytatta: - Tisztelettel jelentem, nekünk ízlik a bor, ízlik a dal, mi szeretünk puskát hordani a hátunkon, mi szeretünk elöl masírozni, mi vadászok szeretünk lenni, nem hajtók, mi szeretünk elöl járni. Hozzátette: Szentgotthárd örömmel fogadta be az idei rendezvényt, és négy-ötévente visszavárják a vasi vadászokat.

Dr. Jámbor László az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a megye vadászati szempontból remek adottságait és a vasi vadászok teljesítményeit méltatta, utóbbiról, mint mondta, az elmúlt évek trófeái is árulkodnak.

Szabó Ferenc minisztériumi főosztályvezető már az őszi és a téli vadászati szezonra hangolódva köszönte meg a hivatásos vadászok munkáját.

Mentik a vadászkutyákat

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is utalt a vadászatot, vadgazdálkodást szabályozó törvény megszületését és a vadászterületek „újraosztását” megelőző előkészítő munkára. Viccesen megjegyezte: javasolja, hogy az országgyűlési képviselők esküjébe kerüljön bele a „türelemmel viseltetik minden vadászterületi megkeresés esetén” kezdetű mondat is.

Az államtitkár a vadgazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról szólva a hódbetelepítési programot említette példaként: a sikeres akciót követően ugyanis a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében annyira túlszaporodtak a hódok, és olyan mértékű károkat okoznak, hogy szükség van az állomány (szigorúan szabályozott) gyérítésére.

V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a kilenc magyar, köztük négy vadászkutya fajta (a simaszőrű vizsla, a drótszőrű vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó) esetében az állam a nemzeti parkokkal és az erdőgazdaságokkal karöltve génmegőrzési programot indít, melynek célja egy kompromisszumok nélküli törzstenyészet kialakítása.

A köszöntőbeszédeket követő hagyományos Hubertus-misét Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános celebrálta, majd a 29 ifjú vadász fogadalomtétele után elismeréseket adtak át.

A legjobbak

Az Országos Magyar Vadászkamara Kamarai Aranyérme kitüntetésben részesült Doncsecz Gábor, a Vas megyei Vadászkamara sportvadász alelnöke, a Hármashatár Vadásztársaság tagja.

Az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete Kamarai Ezüstérem kitüntetését vehette át Mihály Zsolt, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. őriszentpéteri kerületvezető vadásza, Molnár Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kőszegi kerületvezető vadásza.

Vadásztársai ajánlása alapján a Hubertus Kereszt arany fokozatát érdemelte ki Németh Rudolf, a Kőrismente Vadásztársaság vadászmestere és Rogán Tibor, a Hármashatár Vadásztársaság vadászmestere.

Nimród Érmet vehetett át Dalosvölgyi Károly, a Hármashatár Vadásztársaság alapító tagja; dr. Miklós Tibor, a Répcevölgye Csepreg Vadásztársaság tagja; Übelher Gyula, a Büki Csalitos Vadásztársaság elnöke; Vadász Ferenc, a Hármashatár Vadásztársaság alapító tagja.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet adományozott a Pannónia Vadásztársaságnak.

Megalakulásának 70 éves jubileumát ünnepelte a megye és az ország legrégebbi vadásztársasága, a molnaszecsődi Rákóczi Vadásztársaság. Ebből az alkalomból dr. Jámbor László emléklapot adott át Kiss Győzőnek, a vadásztársaság elnökének.

Az Aranypatak Vadásztársaság közgyűlése tavaly alapította az Aranypatak díjat, amelyet első alkalommal Németh Ferenc vadászmesternek ítéltek oda.

A vadászok munkájának segítéséért a Vas megyei Vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegylete pénzjutalomban részesítette Kovács Gábor rendőr főtörzsőrmestert, egyházasrádóci körzeti megbízottat és Zsoldos Bálintné törzszászlóst, a Szombathelyi Rendőrkapitányság rendészeti referensét.

Ízek, illatok, győztesek

Az ünnepség végére már a rendezvénysátorba is beszöktek az ínycsiklandó illatok: a kertben 14 vadásztársaság sütött-főzött, hogy aztán a Kenesei László vezette zsűri értékelhesse a bográcsokban rotyogó és a grillen sercegő finomságokat.

A csákánydoroszlóiak cigánylecsót főztek, a simaságiak burgundi szarvaspörkölttel rukkoltak elő, a bükiek a tárkonyos vadraguleves mellé szarvaspörköltet adtak dödöllével, szarvassültet szalvétagombóccal és ecetes szilvával, desszertnek szilvás túrógombócot kínáltak - nem csoda, hogy övék lett a különdíj. A legjobb vadételt (tejszínes-gombás-káposztás szarvasragut) a szentgotthárdi vadásztársaság 5. csapata főzte, a legjobb pörköltet vaddisznóból ugyanezen társaság másik csapata készítette.

A vadásznapot számos program kísérte: volt gyermekrajz- és trófeakiállítás, solymász-, íjász- és vadászkutya-bemutató, kirakodóvásár, és a színpadon is egész nap szólt a zene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!