Hírek

2016.09.21. 13:31

Nem tudnak kinyitni a Vas megyei boltok? Ijesztő a munkaerőhiány

Szombathely – Téma volt a vasárnapi nyitva tartás, a már vészesen alacsony fizetés és persze a munkaerőhiány – fórumot tartott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Szombathelyen.

Bakos Ágnes

HIÁNY

– Már tarthatatlan a munkaerőhiány – szögezte le Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete alelnöke a szombathelyi fórum előtt. Az érdekképviselet alelnöke tud olyan multi cégről, amely nem tudott kinyitni egy hétvégén, mert az egyetlen munkára kész pénztárosa lebetegedett. – A munkaadók konkrétan nem mondják ki, de drasztikus a helyzet – mondta Buday Pálné. Vannak régiós különbségek: Vas megyében, a nyugati országrészben a legrosszabb a helyzet, itt a legjobban érzékelhető a munkaerőhiány, innen Ausztria is elviszi a munkaerőt – ez a helyzet a kereskedelemben is. – A keleti országrészben lenne munkavállaló, sőt, hallottunk olyat is, hogy a cégek onnan hoznának munkaerőt ebbe a régióba – mondta az alelnök.

FIZETÉS

Persze, ahhoz, hogy legyen munkavállaló, megfelelő fizetésre van szükség.

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban tette közzé a Vas megyei mutatóit az idei első félévről. Az adatsorban a kereskedelem és a gépjárműjavítás egy sorban szerepel. A szektorban a fizikai dolgozók havi nettó átlagban 96 ezer 453, a szellemi dolgozók 155 ezer 731 forintot visznek haza. S hogy mennyien vannak? Vas megyében 5 ezer 456 fő szerepel a „kereskedelem, gépjárműjavítás" címszó alatt a statisztikában, nagy részük teljes munkaidős alkalmazottként.

– A bérekkel kapcsolatban azt látjuk, hogy előbb utóbb háború lesz abból, hogy mennyire alacsony a kereset a kereskedelemben, a piacnak ki kell kényszeríteni az emelést – foglalta össze Buday Pálné.

EMELÉS

A napokban az egyik áruházlánc egy szombathelyi üzletében csábító ajánlatot tettek közzé: bruttó 377 ezer forintot ígértek teljes munkaidős foglalkoztatásban.

– Az apró betűs részbe írják le, vagy lehet, hogy le sem írják, hogy ebben minden benne van: a cafeteria, a béren kívüli juttatások, a pótlékok. Sőt, ezt a fizetést csak egy bizonyos idő után tudja elérni a munkavállaló. Úgy hallottam, hogy legalább három évet ott kell dolgozni, hogy ilyen szintre emelkedjen a kereset – kommentálta a szombathelyi ajánlatot a KASZ alelnöke.

Az extrém kitérő után elmondta:

– A jövő évi költségvetés irányszámai megvannak a kormányzat részéről, ebben öt százalék körüli emelés látszik a minimálbérben és a szakmai bérminimumban, márpedig ennél nagyobb mértékű emelésre van szükség – mondta a várakozásokról.

VASÁRNAP

A kereskedelemben az elmúlt időszakban is meghatározó kérdés volt a vasárnapi nyitva tartás. Azért érdekes a téma, mert a munkáltatói érdekképviseletek részéről nem egységes az álláspont.

– Szerintünk mindenképpen emelni kellene a vasárnapi pótlékot, viszont van két másik munkavállalói szervezet, amelyek szerint a kis- és közepes vállalkozások ezt nem fogják kifizetni. A KASZ szerint, aki nem tudja kifizetni, az ne nyisson ki vasárnap – mondta el a véleményüket Buday Pálné.

ORSZÁGOSAN

A napokban a megyei érdekképviseletekkel egyeztet a KASZ vezetése, járja az országot Buday Pálné. Szombathelyen Potyondi Antallal, a szervezet Vas megyei titkárával tartottak fórumot.

– Októberben lesz egy országos értekezlet, ahogy rendesen. Számot adunk az egész éves tevékenységről és meghatározzuk a jövő évet – vázolta az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!