Hírek

2016.09.06. 15:25

Szombathely: Mutatjuk az új polgármesteri címerváltozatot

Szombathely - Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a jövő héten a városi közgyűlés tárgyal az új polgármesteri jelképről: a város címere kiegészül a Szent Mártonhoz fűződő leghíresebb jelenettel, amint Márton, a katona megosztja köpenyét a koldussal. A város régi címere megmarad, az új, alkalmi változat használatára a polgármester jogosult.

Vas Népe

Dr. Puskás Tivadar polgármester a kedd délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy percekkel korábban ért véget a közgyűlési frakciók vezetőinek megbeszélése. A tárgyaláson támogatták a frakcióvezetők az önkormányzat kezdeményezését, amely szerint a város híres szülötte, Szent Márton jelenjen meg a város egy új jelképében. A polgármesteri jelkép megalkotásáról, használatáról a jövő heti közgyűlésen szavaznak a képviselők.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Szombathely polgármestere hozzátette: „2016 kivételes történelmi pillanat. Szent Márton születésének 1700. évfordulóján minden szombathelyi polgár büszke lehet arra, hogy Savariában, a mai Szombathelyen született Szent Márton. S büszke lehet arra is, hogy Szent Márton születésének 1700. évfordulóját Magyarország Kormánya Szent Márton Emlékévvé nyilvánította.” Az ókori Savaria és a középkori Szombathely nem választható el egymástól jelképeiben sem. Az új polgármesteri jelkép ezt az időbeli kapcsolatot jeleníti meg „vizuális síkon”, a heraldika szabályainak betartása mellett.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Az új címerváltozatban Szombathely középkori - és 1991-ben méltó módon visszahelyezett - városcímerének alapelemei Szent Márton alakjával, a köpenymegosztás jelenetével egészülnek ki. A városi címer használatában azonban nem lesz változás. Az új polgármesteri jelkép önkormányzati ünnepségek, városi programok alkalmából lesz látható.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Dr. Melega Miklós, a vasi levéltár igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az új, polgármesteri címerváltozat megalkotásában részt vevő szakértői testület egyetértésre jutott abban, hogy az ókort képviselő Mártonnak helye van a patinás, tipikusan középkori eredetű városcímerben, amelyen ott lesz a fölirat: „Civitas Sankti Martini”, azaz: Szent Márton városa. Nem ritka, hogy város- vagy országcímerből alkalmi változat készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!