Hírek

2016.09.27. 19:30

Szombattól népesség-összeírás: 16 ezer 270 vasi cím a kiválasztottak között

Szombathely - Mikrocenzust, azaz népesség-összeírást tart október 1-je és november 8-a között a Központi Statisztikai Hivatal. A kérdőívek kitöltése kizárólag elektronikusan történik, és a lakosság 10 százalékát érinti. Erről tartottak kedden sajtótájékoztatót a KSH szombathelyi osztályának irodájában.

Médiaközpont

Magyarországon tízévente van népszámlálás, amelynek félidejében mikrocenzus keretében összegzik az adatokat, jelentette be Nyitrai József, a KSH győri főosztályának a vezetője.

A mostani mikrocenzus október 1-jén kezdődik és november 8-áig tart. A célja pedig az elmúlt öt esztendő társadalmi változásainak a felmérése.

A mostani népesség-összeírás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti. Vas megyében 99 településen összesen 16 ezer 270 cím szerepel a kiválasztottak között. Az érintetteknek október 1-je és 9-e között lesz lehetőségük az internetes válaszadásra. Azokat, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, számlálóbiztosok keresik fel, ők töltik ki elektronikusan a kérdőíveket, és ők juttatják majd el zárt csatornán keresztül a KSH rendszerébe a válaszokat.

A kiválasztottaknak október 1-je és 9-e között lesz lehetőségük az internetes válaszadásra  Fotó: Szendi Péter

A mikrocenzus lakás- és személyi kérdőívének megválaszolását törvény írja elő azoknak, akik a mintába kerültek, hangsúlyozta Marton Róbertné, a KSH szombathelyi osztályának vezetője.

A kérdőív végén szerepelnek a szenzitív kérdések, ezeknél az érintettek dönthetik le, hogy válaszolnak vagy sem. A válaszadás egyébként az összeírási csomagban lévő kiegészítő kérdőívek esetében is önkéntes.

A felmérést készítők azonban szeretnék, ha ezt is minél nagyobb számban töltenék ki azok, akik részesei lesznek a szombaton kezdődő mikrocenzusnak.

A népesség-összeírás leg-első eredményei várhatóan 2017 májusában válnak publikussá. Az első közlést aztán több tematikus kiadvány is követi, amelyekhez elsősorban a Központi Statisztikai Hivatal weboldalán lehet majd hozzáférni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!