Hírek

2016.09.11. 08:38

Vezetőszáron hurcolták az ital rabjait Bozsokon - Sok-sok fotó a szüreti felvonulásról

Bozsok - Idén lett nagykorú a szüreti felvonulás és mulatság. Verőfényes napsütésben lepték el a falut a felvonulók. Kiderült, a falu alsó fele az erősebb.

Budai Dávid

„Esik eső, zúg a malom, máma van a vigadalom" - kántálták az egyik szekérről szombaton délután a felvonulók, pedig a mulatozók legnagyobb örömére éppen esőből nem volt egy csepp sem. Na, meg ásványvíz sem nagyon lesz a faluban - figyelmeztetett viccesen még a felvonulás előtt Darabosné Karba Katalin, az esemény egyik szervezője és moderátora. Minden másból viszont bőven akadt. Ehetett, ihatott mindenki, amit akart, de a traktorokról, pótkocsikról is jutott ribizlibor, na meg persze pálinka.

Délelőtt a felnőttek sütemény- és borversennyel, a gyerekek ugrálóvárral hangolódtak a felvonulásra. Délután kettőkor aztán traktorok, kapálógép hajtotta gépszörnyek és lovasszekerek gyülekeztek a falu északnyugati végén található lovardánál, hogy a menet három órakor megindulhasson a sportpálya felé. Köztük volt Horváth Zoltán és Gubicza Márk is, akik öt éve indulnak saját járgánnyal. Elsőre nem könnyű megérteni, mitől megy a Zsiguliból és biciklivázból épített, 15 kilométer/órás sebességre képes járgány, mindenesetre a sort nem tartotta fel egyszer sem.

15 óra előtt tíz perccel úgytűnt, kiürült a 370 lelkes kis falu, a templomhoz közeledve aztán gyorsan megkaptuk a magyarázatot, hova lett mindenki. Ki székkel, ki anélkül, de elfoglalta állásait, hogy jól láthassa a felvonulókat. A mintegy egy tucat járgány és a gyalogos felvonulók - köztük a „részeges" papok hada és a vezetőszáron hurcolt „ital rabjai" - gyakran megpihentek a különböző állomásokon, ahol hol a tamburások, hol a táncosok adtak ízelítőt a háromszorosra duzzadt falu népének. A tűzoltószertárnál van a falu közepe. Ott nyomban ki is derült, hogy a falu alsó vagy felső fele az erősebb kötélhúzásban. Eláruljuk: az alsó. Végül a menet elérte a focipályát, ahol a műsorok után este kipattant a buli.

A bozsoki szüreti felvonulás nemcsak azért különleges mert idén vált nagykorúvá, hanem azért is, mert talán ez az egyetlen szüreti felvonulás, ahol csak felvonulás van, szüret nincs. Frank-Sziklai Mártától, a Bozsoki Kökörcsin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökétől megtudtuk, ennek oka az, hogy még a nagy filoxéravész előtt Bozsokon komoly szőlőtermelés folyt, ráadásul a település címerében is megtalálható a szőlőfürt. Ez a két ok már bőven elég volt ahhoz, hogy az 1999-ben elkezdett mulatság és felvonulás szüreti tematikát kapjon, és ne egyszerű jelmezes felvonulás legyen. Hozzá kell tenni: korábban is próbálkoztak már felvonulásokkal Bozsokon. Először az ötvenes években, majd a rendszerváltás után 1993-ban, ám ezek valamiért hamvába holt kezdeményezések lettek. 18 éve azonban töretlen a siker.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!