Hírek

2016.10.02. 12:06

A szülő kismama sem nagy kihívás a lövői mentők számára

Lövő – Tizennégy évvel ezelőtt az új törvényi szabályozás hívta életre a lövői mentőállomást. A soproni, a kapuvári, a büki állomások viszonylagos távolsága miatt csak így lehetett biztosítani, hogy bármely helyszínre tizenöt perc alatt kiérhessen a mentő.

Tersztyánszky Krisztina

Az ellátási területükhöz a vasi megyehatárhoz közeli mintegy húsz település tartozik, ám ennél gyakran távolabbra szólítja őket a kötelesség.

A lövői állomás egyelőre két mentőgépkocsival, öt gépkocsivezetővel és öt mentőápolóval látja el a szolgálatot. Jó helyen vannak, a falut átszelő két fontos útvonal kereszteződéséhez közel, így bármelyik irányba gyorsan el tudnak indulni. Nem egyszer előfordul, hogy a közelben történt kisebb sérülésekkel a környékbeliek bejönnek az ügyeletesekhez, és volt már olyan is, hogy a szemközti benzinkútról kért segítséget rosszulléte miatt a kamionsofőr.

Természetesen az igazi mentőfeladat a riasztás, amikor a személyzet egy percen belül már száguld is a riasztás helyszínére. Racskay István, az állomás vezetője adatokkal is tud szolgálni: a tavalyi évben 1.134 mentőfeladatot teljesítettek, 1.696 órát töltöttek „tengelyen" és 70 ezer 717 kilométert tettek meg. Közterületen 202 alkalommal mentettek, a többi esetben házhoz hívták őket. A mentők a 104-es hívószámon érhetők el, de a 112-es központi segélyhívó számról is kapcsolják a mentésirányítást.

Az elmúlt tizennégy évben sajnos jó néhány súlyos balesetben is szolgálatot kellett teljesíteniük. Ha nagy a baj, természetesen a riasztásnak nem szab határt az ellátási terület. Ott voltak, amikor Sopronban a tízemeletes égett, vagy amikor a 85-ösön a válogatott kosárlabdázók tragikus buszbalesete történt. Több helikopteres mentésnek is részesei voltak már. Előfordult, hogy a légi jármű a 84-es főút pályájára szállt le. Ennél jóval kellemesebb élmény, amikor szülő anyához hívják a mentőket. Az ápolók szülés levezetésére, újszülött ellátásra is kaptak kiképzést, s erre bizony szükség is van: szinte minden évben akad egy-egy baba, aki nem várja meg, amíg anyukájával beér a kórházba a szirénázó mentőautó. Van olyan bajtárs, aki minden születésnapon hivatalos a gyermekhez, akit ő segített a világra.

A gépkocsik jól felszereltek, az alapellátáshoz szükséges kellékeken kívül defibrillátort, TTEKG berendezést, monitort is használhatnak a vonulók. Természetesen az eszközállomány korszerűsítésére mindig szükség van, hogy a betegek ellátása, mozgatása, mentése gördülékenyebb legyen. Ebben a lövőiek időnként segítséget kapnak az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítványtól. Az idén először pedig a népszerű Tökfesztivál keretében gyűjtést hirdetnek a mentőállomás javára. Hogy mit sikerül majd venni az összegyűlt pénzből, az az adományok összegétől függ.

Ahogy a legtöbb helyen, úgy Lövőn is jó kapcsolatot ápolnak a mentők a rendőrséggel és az önkéntes tűzoltókkal, és a falu lakossága előtt is szívesen megnyitják kapuikat. Egészségnapon, nyári táborok idején több turnusban ismerkednek a gyerekek az eszközökkel, az újraélesztéssel.

Egy huszonnégy órás műszakban akár hétig, nyolcig is terjed a riasztások száma. S hogy mit csinálnak a mentők, amikor „csend" van? Továbbképezik magukat, utántöltik az elhasznált felszereléseket, rendben tartják az épületet, az autókat. Ebben az időszakban végzik a dokumentációt – épp ezekben a napokban kezdenek áttérni a papír alapú adminisztrációról a táblagépre, hivatalos nevén az intelligens fedélzeti terminál használatára. Vagy épp valamelyik tanulságos vagy megrázó esetről beszélgetnek. Elmondják: létezik a mentődolgozók számára egy krízisvonal, amit felhívhatnak, ha úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni az átélt szörnyűségek lelki terhével. Ám az a tapasztalatuk, hogy segít, ha egymás között megbeszélik a nehezebb eseteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!