Hírek

2016.10.14. 15:48

Éljen soká a szlavisztika! - Nemzetközi konferencia Szombathelyen a Pável Ágoston-évfordulón

Szombathely - Felemás az ünnep: miközben a 130 éve született szlovén-magyar kötődésű tudós és tanár, Pável Ágoston emlékének ajánlott XI. Nemzetközi Szlavisztikai Napokra a hazai felsőoktatási intézményeken túl nyolc országból jöttek el a szlavisztika legrangosabb művelői, a szombathelyi orosz tanszéknek éppen a bezárása van napirenden.

Ölbei Lívia

A szlavisztikai napok megnyitójára a horvát és a szlovén diplomácia képviselői, a vasi nemzetiségi önkormányzatok és egyéb szervezetek vezetői is eljöttek.

Bár a humán tudományok hasznát ma világszerte sokan megkérdőjelezik, a színvonalas oktatásnak, a nyelvtanulásnak, egymás megismerésének és megértésének a kultúra és civilizáció kontextusában hosszabb távon egyértelmű gazdasági haszna is van, hangsúlyozta a Nemzetközi Szlavisztikai Napok egyik díszvendége, prof. dr. Nyomárkay István akadémikus. Köszöntőjében dr. Katona Attila, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi pedagógusképző karának megbízott dékánja megjegyezte: személyes magánvéleménye szerint az oktatásban nem szabad kizárólagosan a fiskális szemléletet érvényesíteni: „Az oktatás piaci alapokon nem működtethető. A lelkemben ellenzem ezt a szemléletet, de megváltoztatni nem tudom."

A nagy múltú szombathelyi szlavisztika jövőjét illetően a megbízott dékán kiemelte: a horvát- és a szlovénképzés megmarad, mindkettőre nagy szükség van a Vasban élő nemzetiségek vonatkozásában is. A horvát és a szlovén tanszék megmaradásának aláhúzásával, az orosz tanszékről való hallgatással azonban kimondódott az is: a szláv filológiai intézeti tanszékcsoport létrejöttét megalapozó, a szombathelyi felsőoktatási kínálatban 45 éve jelen lévő orosz képzésből a továbbiakban nem kér az intézmény. A szombathelyi szlavisztika megalapítója, az egyetem volt rektora, prof. dr. Gadányi Károly a szombathelyi Nemzetközi Szlavisztikai Napok történetét összefoglalva hangsúlyozta: „Nem szabad lerombolni azt az értéket, amit a szlovén, a horvát és az orosz tanszék működése jelent." Díszvendégként üdvözölte a közönséget a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia nevében Zinka Zorko professzor, akit pedig 80. születésnapja alkalmából illetett meg a köszöntés.

Az elismerésről döntő kuratórium elnöke, Nyomárkay István és titkára, Gadányi Károly tíz kollégának adta át a szlovén filológus, Fran Miklosic nevét viselő díjat. A díjazottak között van dr. Simonné Pável Judit, Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató, a szombathelyi szlovén önkormányzat elnöke és dr. habil. Szabó Tünde egyetemi docens, a szombathelyi orosz tanszék vezetője, aki a házigazda szláv filológiai tanszékcsoport nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit. A plenáris ülés első előadójaként dr. Simonné Pável Judit vázolta föl édesapja sokrétű pályafutását, a szlavisztika összefüggésében: „Az volt az alapelve, hogy ha megismerjük, meg is szeretjük egymást."

A kétnapos nemzetközi konferencián összesen mintegy 50 előadás hangzik el (az irodalom, a nyelvészet, a kulturológia témakörében), több szekcióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!