Hírek

2016.10.10. 14:55

Elkészült a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítása

Szombathely – Már működik, de majd csak decemberben helyezik hivatalosan forgalomba az új felsővezeték-rendszert a 48 kilométeres vasúti szakaszon. Az új menetrendtől járnak majd villanymozdonyok Szombathelyről Zalaszentiván felé.

Bakos Ágnes

Sikeresen feszültség alá helyezték a 48 kilométer hosszú Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal új berendezéseit – tájékoztatott Rázó László, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. szóvivője. Márciusban kezdődött a munka, szeptemberben végeztek, ezt helyszíni szemléken ellenőrizték a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei.

Ami a műszaki paramétereket illeti: a vonalon 25 kV feszültségű, 50 Hz váltóáramú felsővezetéki rendszert építettek ki. A gyakorlati tanácsokra lefordítva: hogy a felsővezetéki rendszer folyamatosan 25 ezer voltos feszültség alatt áll, azt két méteren belül megközelíteni életveszélyes.

A GYSEV Zrt. tervei szerint a villamos felsővezeték-rendszer hivatalos forgalomba helyezése a 2016-17-es új menetrend érvénybe lépéséről várható, vagyis december 11-től. Akkortól járhatnak villamos mozdonyok és motorvonatok a szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!