Hírek

2016.11.18. 19:15

Plüssmacit a mentőkbe! – Vas megyében is gyűjtenek

Vas megyében is gyűjtik a plüssmacikat a mentőkbe, ezért most mindent elmondunk, amit a mackó-akcióról tudni érdemes.

Budai Dávid

Öt évvel ezelőtt, Győrből indult a plüssmackógyűjtő akció. A kezdeményezés célja, hogy minden mentőautóban legyen plüssmaci. A példa külföldről jött, ráadásul egészen messziről. Ausztráliában ugyanis szinte minden mentő- és tűzoltóautóban található egy plüssmaci. Az ok nagyon egyszerű: a gyermek, amikor mentővel utazik betegség vagy baleset miatt, érthető módon szorong, és ezt kevés dolog tudja jobban oldani, mint egy plüssmackó, főleg ha azt a gyerek haza is viheti. Merthogy erről van szó: a plüssmaci az övé marad. Egyetlen mackóval most könnyen segíthet ön is, nagyon sokan már meg is tették.

A három és fél éves Gina is felajánlott párat a mackói közül, hiszen tudja: van, akinek még nagyobb szüksége van rájuk, mint neki. A mackókat december 1-jéig várják a gyűjtőpontokon Fotó: Szendi Péter

A plüssmacihadak 15 megyében 365 gyűjtőponton 55 ezer ember jóvoltából indulnak a mentőautók felé idén, és most először - hála Bakos Ildikónak, akinek vérében van a segítés - Vas megye is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek éppen két hete, azóta pedig nemcsak sok maci gyűlt össze, de sok minden történt is. Jelenleg tíz szombathelyi, tíz vidéki, valamint egy ausztriai helyszínen gyűlnek a mackók, legalábbis ennyiről tudunk, de valószínűleg több magángyűjtés is indult időközben. Mindezeken túl november 27-én, Szombathelyen lesz egy nyilvános macigyűjtés is, hogy hol, az egyelőre kérdéses, de hogy aznap összegyűlnek a mackók, az egészen biztos.

A macigyűjtés láthatóan jó móka, és egyre többen csatlakoznak is, azonban vannak szabályok. Először is: a plüsscica, plüssnyúl, plüssegér nem jó, mert ahogyan Bakos Ildikó elmondta, felmérések és hosszú évek tanulmányai bebizonyították, hogy egy traumát átélő gyermekre semmilyen más plüss nem tud úgy hatni, mint a maci. Másodszor: muszáj méretbeli korlátokat is szabni, hiszen a mentőben egy óriási medve nem fér el, és a gyerekeknek is fontos, hogy ölbe vehető legyen. A szombathelyi mackók közül Kefir, az óriási mackó ugyan kilóg a sorból, de nem véletlenül. A Vas megyei gyűjtőakció „arcaként” felügyeli az egyre szaporodó plüss-sereget, amely a cikk írásának pillanatában száz mackót jelent, de számuk napról napra nő. Nagyon fontos továbbá, hogy a felajánlott mackók tiszták és jó állapotúak legyenek, ahogyan Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt fogalmazott: olyan legyen, amelyet jó szívvel adnánk mi magunk is saját gyermekünknek.

Megtudtuk: a múlt évben 660 gyermeket szállítottak a mentők különböző okokból, baleset vagy kórházi kezelés miatt, és ebbe a számba a csecsemőtől kezdve minden 18 év alatti beletartozik. Jól látszik tehát, hogy pár száz mackó simán fedezi a Vas megyei mentők szükségleteit.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a mentők elsődleges feladata a segítés, pluszterhet a mackók nem jelenthetnek, és egészségügyi kockázatot sem rejthetnek. Gondoltak erre is, éppen azért, hogy elejét vegyék az ellenőrizetlen maciáradatnak, az Országos Mentőszolgálat kiadott egy közleményt, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a mentőautóban elhelyezett, rövidebb-hosszabb ideig ott tárolt plüssmaci fertőzési kockázatot jelenthet, ezért csak tiszta állapotban, zacskózva vagy fóliázva kerülhet a mentőkocsiba, így a gyermeknek a macit a helyszínen kibontva, tisztán és veszélytelenül adhatják át. Hozzáteszik, hogy a nagy mennyiségű plüssfigura kitisztítására, bezacskózására a mentőknek nincs lehetőségük, ezért a macikat lehetőleg már „mentőautóba helyezésre alkalmas állapotban” szeretnék átvenni.

„Amelyik településen, megyében erre nincs lehetőség, bajtársaink megpróbálnak helyben partnert találni a tisztításra és a csomagolásra. Mindannyian azon vagyunk, hogy a plüssmacik küldetése teljesülhessen!” - olvasható a mentők közleményének végén.

Úgy tűnik, ez a kérdés is megoldódik, ugyanis egy cég 10 ezer darab zárható tasakkal támogatja a kezdeményezést. A mackók „fürdetése” pedig, mint megtudtuk, szervezés alatt van. A megyében jelenleg száz mackó várja, hogy a gyerekek kezébe kerüljön, de december 1-jéig, amíg a gyűjtés tart, remélhetőleg megsokszorozódik a számuk. Bővebb információt a gyűjtőpontokról és a kezdeményezésről a „Plüssmackót a mentőkbe, Vas megye” nyilvános Facebook-csoportban talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!