Hírek

2016.11.22. 10:08

Feltűnt önnek, hogy többet keres? – Mutatjuk, mennyi marad a vasi pénztárcákban

A legfrissebb adatok szerint Vas megyében nőttek az átlagbérek a harmadik negyedévben. Budapesten csaknem ugyanannyival csökkentek a fizetések átlagosan, de még így is nagyon le vagyunk maradva a fővárosi bérektől.

Budai Dávid

Három hónap alatt 803 forintot nőttek a nettó átlagbérek a megyében. A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett jelentése szerint míg az idei év első felében 155 ezer 532 forintot vihetett haza egy átlagos vasi dolgozó, addig a harmadik negyedévben már 156 ezer 335 forint ugyanez az összeg. Bruttóban a változás még nagyobb mértékű.

Jelenleg ugyanis 235 ezer 90 forintnál tartunk, három hónappal ezelőtt 2 ezer 9 forinttal kevesebb, vagyis 233 ezer 81 forint volt egy átlagos kereset. Nagyon le vagyunk azonban maradva továbbra is a fővárosi fizetésektől, még akkor is, ha ott csaknem annyival csökkentek a bérek, mint amennyivel nálunk emelkedtek. Egy átlagos budapesti még így is több mint 221 ezer forintot költhet el havonta, többet, mint amennyit mi Vas megyeiek bruttóban kerestünk tavaly, ugyanebben az időszakban. Ha máshonnan közelítjük meg a kérdést, akkor viszont nem állunk olyan rosszul.

Az ország 19 megyéjét nézve csupán Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Pest megye előz meg minket keresetek tekintetében, utóbbi ráadásul mindössze 427 forinttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!