Hírek

2016.11.15. 16:30

Ki a sáros Ölbőn?

Ölbő - Olvasónk maga takarította fel a traktorok után a sáros utat, holott szerinte ez nem az ő dolga lett volna.

Budai Dávid

Nemrégen ért véget a kukorica betakarítása a földeken. Ilyenkor hatalmas kombájnok és traktorok szelik át a táblákat és gyűjtik össze a termést. A gépek persze kimerészkednek a közutakra is, hiszen mást nem tehetnek. Amikor száraz az időjárás és hosszú a dűlőút, akkor a gépek kerekei közé tapadt föld jobbára kipotyog már a kerékből, mire az aszfaltozott útra érnek, ami pedig mégis ott hullik ki, azt elfújja a szél, elmossa az eső, beleolvad az út porába. Bizonyos esetekben azonban egészen máshogyan alakulnak a dolgok. Amikor a kukoricatábla jóformán a házak tövében van, és sáros a talaj, akkor a gépek bizony kiviszik az útra földet. Ilyenkor megesik, hogy ökölnyi göröngyök hullnak a hatalmas kerekekből az úttestre. Zsolnai Tibor szerint október 20-án, Ölbőn éppen ez történt. A munkagépek jó ötven méter hosszan felhordták az útra a sarat, nem kis bosszúságot okozva ezzel az ott élőknek. Olvasónk fogta magát és megtisztította háza előtt az utat, de azt érezte, ez igazából nem az ő dolga lenne. Jól érezte, mert nem is. Éppen ez idő tájt jelent meg a sáros utakról cikkünk, amelyben arról írunk, hogy a KRESZ egyértelműen meghatározza: a mezőgazdasági munkagépeknek nem szabad az aszfaltozott útra sarat felhordaniuk. Ha ez mégis megtörténik, a munkagépek tulajdonosának meg kell tisztítania az úttestet. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akár több tízezer forintos bírság is kiszabható rá. A mezőgazdasági gépek által felhordott sár nemcsak esztétikailag csúfítja el az utat, de balesetveszélyessé is teheti azt.

Olvasónk szerint azonban az út megtisztítása annak ellenére sem történt meg, hogy bejelentést tett az esetről az önkormányzatnál. Megkerestük a település aljegyzőjét, Antal Istvánnét, aki elmondta, tudnak a problémáról, azt is tudják, ki hordta fel a sarat az útra, és miután annak kell megtisztítani az utat, aki beszennyezte, fel is szólították a mezőgazdasági tevékenységet végző cég vezetőjét, hogy intézkedjen. Az aljegyző hangsúlyozta, a probléma csupán az aratás idején volt észlelhető, mindössze két napig, és nem volt akkora mértékű, ami balesetveszélyessé tette volna az adott útszakaszt. Antal Istvánné hozzátette, mivel a kukoricatábla nagyon közel van a házakhoz, óhatatlan, hogy eső után felhordják a sarat a munkagépek. Azt azonban nem lehet elvárni, hogy minden traktor után oda legyen állítva egy ember, aki takarít. Mi is megkerestük a mezőgazdasági cég vezetőjét, azonban nem kívánt nyilatkozni, viszont Zsolnai Tibor elmondta, ő korábban jelezte felé, hogy ugyan most eltakarította a sarat a portája elől, de legközelebb már nem szeretné ezt megtenni. Ekkor azt a választ kapta, hogy megtisztították volna ők is az utat egy tolólappal, csak éppen jött egy eső.

Így viszont olvasónk szerint tulajdonképpen az eső takarított, nem a vállalkozó, ráadásul – mint mondja – még november 11-én is készített felvételeket a telefonjával a sáros útról. Olvasónk véleménye szerint a település útjainak egy részét a hatalmas mezőgazdasági gépek teszik tönkre, amelyek többszörösét viszik annak a súlynak, mint pár évtizeddel ezelőtt, az úttest azonban a megnövekedett terhelést már nem képes elviselni.

Márpedig úgy érzi, ha ő becsületesen fizeti a súly-adót, akkor joga van a jó minőségű úthoz. Zsolnai Tibor azért szerette volna, ha nyilvánosságot kap az ügy, mert szerinte egy település felemelkedésének egyik alapja éppen az lehet, ha figyelünk a környezetünkre, és ha bárhol anomáliát látunk,  szólunk és nem maradunk közönyösek. Nem lehet egy legyintéssel elintézni, hogy sáros az utca, hiszen ez egy falu. Faluból már lett város, mégpedig úgy, hogy folyamatosan fejlődött, gyarapodott – mondta, majd hozzátette, nem szeretne mást, csupán azt, hogy ahogyan ő is, más is figyeljen a környezetére jobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!