Hírek

2016.11.06. 18:00

Kutyások figyelem! Galibák adódhatnak a mikrochippel

Ön tudja, hogy kedvence mikrochipjének adatai valóban szerepelnek-e az adatbázisban? Ezekre figyeljen, ha szeretne biztosra menni!

Elek Szilveszter

Egy állatorvosi rendelő honlapján olvastuk a hírt, hogy a mikrochipek adatait magában foglaló PetvetData - a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszere - teljes anyaga átkerült idén egy másik szerverre. Emiatt megeshet, hogy egyes, korábban regisztrált mikrochipek adatai eltűntek az adatbázisból.

Az állatorvosok arra kérik a gazdikat, hogy ellenőrizzék a www.petvetdata.hu oldalon kedvencük regisztrációját. De vajon mit tehet az, aki szembesül a ténnyel, hogy a kisállata adatai nem szerepelnek a rendszerben?

- Ilyenkor a gazdinak minél előbb szólnia kell annak az állatorvosnak, aki beültette a chipet, és ő újra fel tudja vinni az adatokat - hallottuk dr. Tóth Zoltántól, a Szombathelyi Állatkórház állatorvosától, aki egyelőre olyat nem tapasztalt, hogy egy vizsgált kisállat adatai hiányoztak volna a rendszerből.

De mi van akkor, ha a rendszerben a szervercserétől független okok miatt nem szerepelnek bizonyos kisállatok chipjének adatai? Például azért, mert az állatorvos elfelejti bevinni azokat a rendszerbe - a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület tapasztalatai szerint ez bizony gyakran előfordul. - A nem regisztrált chip főleg azoknál az ebeknél jellemző, amelyekbe a vidéki tömeges oltásokkor ültetik be - mondta Csollányné Horváth Krisztina, az egyesület vezetője.

- Ez komoly fejfájást okozhat a gazdiknak, ugyanis regisztrált chip nélkül sokkal nehezebb visszajuttatni hozzájuk a kedvencüket, nem tudjuk közvetlenül felvenni velük a kapcsolatot - fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!