Hírek

2016.11.16. 15:09

Tavaly 16 vízóra fagyott el, az öné köztük volt?

A vízóra védelme az ingatlan tulajdonosának a felelőssége. Egy csere 15 ezer forintba kerül, ha nem vesszük észre a hibát, ennek többszöröse is lehet a kár.

Budai Dávid

Az a tény, hogy a víz nulla fokon megfagy, és hogy szilárd halmazállapotban nagyobb helyet követel magának, mint folyékonyan, elegendő okot szolgáltat arra, hogy tél közeledtével gondoljunk a vízórák védelmére, nehogy elfagyjanak. Sokan nem foglalkoznak vele, de nemcsak a nyaralókban, hanem a lakott ingatlanokban is védekezni kell. Az azonban kétségtelen, hogy a hónapokra kulcsra zárt házikóban több a dolgunk, ilyenkor ugyanis célszerű a vizet is leereszteni, és nem csak a fagyás miatt. Egy esetleges csőrepedés hatalmas károkat tud okozni, nem beszélve arról, hogy napi 10-12 köbméter víz simán elfolyik egy elpattant csőből.

Amennyiben használjuk az ingatlant, a vízóraaknát akkor is célszerű leszigetelni, nehogy megadja magát a télnek szeretett vízóránk. Miután a folyó víz nehezebben fagy meg, mint az álló, ahhoz huzamosabb ideig kell kemény fagynak lennie, hogy szétfagyjon a használatban lévő óránk, de kár lenne kockáztatni. Egyrészt mert az óra védelme a mi felelősségünk, másrészt mert egy komplett óracsere kiszállással, szereléssel együtt 15 ezer forintba kerül. Veszélyesebb teleken évente akár kétszáz vízóra is szétfagy a Vasivíz Zrt. szolgáltatási területén. Igaz, az utóbbi időben erre nem volt példa. Bódai Nórától, a cég kommunikációs referensétől megtudtuk: az enyhe időjárás miatt a legutóbbi télen mindössze 16, az azelőtti télen pedig 28 vízóra fagyott szét.

Ahhoz, hogy vízóránkat felkészítsük a télre, nem árt tudnunk, hogy óránknak elvileg a nyolcvan centiméteres fagyhatár alatt kellene lennie. Ha ott van, örüljünk, ha nincs ott, még jobban ügyeljünk a védelemre. Az aknafedlap záródásának ellenőrzése és leszigetelése alap dolgok, és az esetek többségében elégségesek is, de a csövek szigetelése sem árthat. Azt is célszerű ellenőrizni, hogy az aknában van-e víz, mert nem kellene, hogy legyen. Az előrejelzések ugyan enyhülést ígérnek a közeljövőben, de éjszakai fagyokra már most is számítani lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!