Hírek

2016.12.23. 16:34

Olvasóinkkal segítettünk - 8 millió 742 ezer forintot gyűjtöttünk a Novák fiúknak

Szombathely - Nálunk már csütörtökön karácsony volt: aznap adtuk át a Vas Népe olvasói által összegyűjtött 8 millió 742 ezer 115 forintot Novák Donátnak és édesapjának, Tamásnak.

Nagy Ildikó

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szerint aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé. Bevalljuk: amikor november elején elindítottuk jótékonysági akciónkat, mi sem gondoltuk, hogy  ennyien mellénk állnak. Az Önök jóvoltából 8 millió 472 ezer 115 forint került a Novák fiúk karácsonyfája alá.

November elején arra kértük olvasóinkat, hogy legyenek a Vas Népe angyalai, és segítsünk együtt Novák Donátnak, az ötéves szombathelyi sérült kisfiúnak, aki október közepén egy autóbalesetben elveszítette édesanyját. Cikkünk megjelenése után nagyon sokan megmozdultak: nem csak az adományszámlán gyűlt az összeg, más módon is támogatták a Novák fiúkat. Nincs a világon akkora műterem, amelyben elfért volna minden segítő. Néhányat közülük elhívtunk Hentsey Eszter fényképész szombathelyi műtermébe, ahol karácsonyi díszletek között nyújtottuk át a Novák fiúknak a Vas Népe-olvasók adományát. Ott volt velünk a Donáték számára jótékonysági koncertet szervező Ruben’s Latino zenekar énekes-gitárosa, Ruben la Voz és felesége, Szabó Hilda; a szombathelyi biciklisek klubjából Kívés István és Németh Ákos – ők a sporttársuknak, Tamásnak szervezett gyűjtéssel csatlakoztak akciónkhoz.

És lélekben ott volt velünk a Vas Népe összes angyala. Fő helyen ült Erdélyiné Szabó Andrea, Erdélyi Rolika anyukája – ő volt az, aki Donát édesanyja, Bea halála után néhány nappal hozzánk fordult, hogy próbáljunk segíteni a magukra maradt fiúknak. Ha valaki, akkor ő és a férje, Laci tudják, hogy egy sérült gyermek nevelésénél mennyit jelent a segítség. És gondolatban velünk voltak a szombathelyi Hófehérke ruhaüzlet tulajdonosai, Bereczki János és felesége, Marcsi, akik cikkünk megjelenése után elsőként ajánlották fel a segítségüket – Donát a csütörtöki, ünnepi fotózásra is a tőlük kapott ruhákban érkezett. Vagy említhetném az egyik szombathelyi cég üzemi konyháját vezető Horváth Nikolettet, aki szintén lapunkból értesült a családot ért tragédiáról, és aki azóta meleg ételt küld a Novák fiúknak. És ott lehettek volna a Németh fivérek is, akik a félig kész ház befejezéséhez ígértek jelentős segítséget. És ott lett volna a helyük a Café Mólóban megrendezett borvacsora vendégeinek is, akik – Hódi Imelda üzletvezető jóvoltából – az általuk befizetett részvételi díj egy részével csatlakoztak akciónkhoz. Ahogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központjának munkatársainak is, akik egy konferencián 150 ezer forintot gyűjtöttek  Tamáséknak.

És ne hagyjuk ki a Zseboroszlán Alapítványt sem: a Grassely Magdolna főorvos asszony szakmai irányításával működő, koraszülött gyermekeket nevelő szülők által létrehozott szervezet korábban is sokat segített Novákéknak: a kisfiú barcelonai műtétének költségeihez is hozzájárultak, most pedig 250 ezer forinttal támogatták őket. De Tamás munkaadói – a Sabina Zrt.-től Szabó László és fia, Szabó L. Balázs, a Vitra Kft.-től Wágner Tamás – és munkatársai is segítettek: az anyagi támogatáson kívül jó szóval, emberséggel és a korábbinál rugalmasabb munkaidőbeosztással.

A Micimackó óvoda konduktorainak, gyógypedagógusainak és dadusainak is sokat köszönhet Tamás, akárcsak Donát óvodás társai szüleinek vagy a szombathelyi Zrínyi iskola, az Epcos és az iQor dolgozóinak, akik szintén adományoztak.

Bea egykori középiskolás társai is összefogtak: ők egy

húszalkalmas, fejlesztő foglalkozásokra szóló bérletet nyújtottak át Tamásnak. És nagyon nehéz lenne felsorolni azt a sok idős asszonyt, aki a kevéske nyugdíjából egy-kétezer forinttal támogatta Donátot és édesapját, vagy éppen cipős dobozban, postán küldte el a nekik szánt ajándékot.

És bár a karácsony így is szomorú lesz Novákéknál, Tamás azt mondja, hihetetlenül jó érzés, hogy ennyien segítő kezet nyújtottak nekik. Ígéri, hogy amint alkalma lesz rá, akinek tudja, egyenként is megköszöni ezt a sok-sok segítséget. Ahogy arról is beszámol majd, hogy mire fordította a Vas Népe olvasói által gyűjtött összeget. Az biztos, hogy a nagy álom nem veszik el, és be tudják fejezni a Táncsics utcai ház felújítását. És az is biztos, hogy Donát műtétjére, a rehabilitációra és fejlesztő foglalkozásokra is futja majd ebből az összegből.

Köszönet olvasóinknak a segítségért, és legfőképpen azért, hogy újra hihetünk a jóban, a csodában. Különösen most, karácsonykor fontos ez, hiszen – ahogy Márai Sándor írta –  ezért van az ünnep. Mert nem lehet a csoda nélkül élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!