Hírek

2016.12.19. 14:12

Pazar gálával zárult a Szent Márton Emlékév Szombathelyen

Szombathely - Nagyszabású gálakoncerttel zárták a Szent Márton Emlékévet vasárnap a székesegyházban.

Tóth Kata

„Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár." Ezzel a Pilinszky János-idézettel kezdte Szekeres Kriszta, a Szent Márton Programiroda munkatársa a Szombathelyi Székesegyházban tartott A fény felé című Szent Márton Emlékévet értékelő, záró karácsonyváró ünnepi műsort. Szent Márton születésének 1700. évfordulóján visszatekintünk - mondta -, hogy aztán tekintetünket, szívünket a fény felé fordíthassuk.  A visszatekintés fontosságát dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője is hangsúlyozta a széksorokat megtöltő mintegy 900 főnek. – Szent Márton itt van velünk, hangoztatta, utalva egyrészt arra, hogy az egyház egyik legjelentősebb szentje testének egy darabját a székesegyházban őrzik. – De mi vajon Szent Mártonnal vagyunk-e? Tudjuk-e a cselekvő szeretet példáját követni? Meglátjuk-e a környezetünkben a rászorulókat? – tette fel a kérdést, amit meg is válaszolt: – Szent Márton velünk volt és marad. A mi feladatunk, hogy mi is vele maradjunk. Ha a példáját követjük, az idei és a következő karácsonyok a szívünkben lesznek. Kéréssel fordult az egybegyűltekhez: – Lássuk meg a nélkülözőket, segítsük azokat, akik ránk vannak bízva, velük osszuk meg, amink van.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőbeszédében utalt Szent Márton évezredeken átívelő szellemi örökségére, amit mi, szombathelyiek is őrzünk.

– Szent Márton példakép. A jólelkűség, a felebaráti szeretet, a szolidaritás, az egyszerűség példaképe – szólt hallgatóságához.

Megköszönte a kormány segítségét, a Szent Márton Emlékév programjainak támogatását is, aminek nyomán 2016-ban a megyeszékhelyen Európa legismertebb szentjének emléke előtt tiszteleghetett a város. Számadatokkal is szolgált: a mintegy 800 millió forintos állami támogatás révén 297 program valósult meg. Ezekhez az önkormányzat 21 szervezettel kötött megállapodást, közvetlenül pedig ötven szervezet és intézmény, valamint 62 civil szervezet vett részt a munkában. Örömmel számolt be arról, hogy a programokat várakozáson felül sokan látogatták. A Szent Márton Látogatóközpontban lévő kiállítást több mint 10 ezren keresték fel. És ha már rendezvények: rajzversenyek, novella- és meseíró pályázatok, helytörténeti vetélkedők, sportjátékok, kézműves programok, bábszínházi előadások révén ismerkedhettek meg Szent Márton életével az iskoláskorú gyerekek. Egyebek mellett 16 vándorkiállítást szervezett a város. Európai színvonalú esemény volt a Savaria Múzeumnak a Pannonhalmi Főapátsággal közös rendezésű ókeresztény kiállítása. Színmű, szimfonikus rockpassió, hangverseny-sorozat is feldolgozták a Szent Márton-i erényeket és értékeket.

A Szent Márton Tervet is említette a polgármester, amelynek első ütemében megújult a Savaria Múzeum és a hozzá tartozó park. Visszanyerte régi fényét a Szent Márton-templom, a székesegyház, a Püspöki Palota, a Mindszenty tér és a Brenner János Kollégium. A második és harmadik ütemében pedig megújul a Romkert, az Ady tér és környéke. – Azt akartuk elérni, hogy ha elhangzik Szent Márton neve, akkor mindenkinek Szombathely jusson eszébe. Tudja mindenki: ez az a város, ahol Szent Márton született – hangsúlyozta a polgármester.

Szent Márton lelkiségének, szellemiségének továbbvitelére buzdított dr. Puskás Tivadar, aki  végül köszönetet mondott a programok sikeres lebonyolítása érdekében tett példaértékű összefogásért. Díszoklevelet adott át Szommer Ildikónak, Grünwald Stefániának és dr. Handler Andrásnak, külön megköszönve közreműködésüket.

A Szombathelyi Televízió munkatársai videónaplót készítettek, ezt levetítették a közönségnek. Általa mindenki újraélhette a Szent Márton Emlékév eseményeit.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. meghívására érkezett produkcióval folytatódott a műsor. Csík János és zenekarának két tagja Őze Áron színművésszel, valamint Szokolai „Dongó" Balázs zenésszel adtak több mint egyórás koncertet. Verseket, dalokat, magyar népzenét hoztak advent aranyvasárnapján.

A koncert után közösségi összejövetelre, egy pohár forralt borra, teára, Szent Márton-kiflire várták a megjelenteket a karácsonyvárásra felékesített nagytemplom előtti Mindszenty térre. Pompás görögtűz zárta a szeretet-vendéglátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!