Hírek

2016.12.10. 08:26

Télidő – Megjelent a Prémium magazin friss lapszáma

Ha december, akkor a Prémium magazin téli lapszáma! Már kapható az újságárusoknál, ügyfélszolgálati irodáinkban, a benzinkutakon és a nagyobb áruházláncokban.

Halmágyi Miklós

A téli lapszám rengeteg olvasnivalóval várja az olvasókat. A felmérések azt mutatják, hogy a hosszú téli estéken többen forgatnak könyvet, lapozgatnak színes magazint. Talán mert a hideg sokakat a meleg szobába hajt, vagy, mert az ünnepek lehetőséget adnak arra, hogy kicsit magunkkal is foglalkozzunk.  Igyekeztünk változatos lapot hozni a téli hónapokra. Ezúttal kicsit messzebbre utaztunk az interjúk kedvéért.

Egyik legérdekesebb témánk Zalaszántóra vitt minket, egészen a Béke Sztupáig. A két tibeti szerzetes szívesen mesélt nekünk arról, milyen az élet a Himalájában. Jigmet és Lhindup láma a hosszú évek alatt szépen megtanult magyarul. Nemcsak az autóvezetésben, de a kenyérsütésben és a meditációs központ felépítésében is jelesre vizsgáztak. A buddhizmusról szóló írásunkban arról vallanak, hogy a nyugati embernek milyen nehéz megtalálnia a belső békét.

Fertődön pedig 13. galántai Esterházy Antal fogadta a Prémium magazin riporterét, akinek azt is elmesélte, hogyan tanult meg járni, milyen volt az az időszak, amikor aktívan autóversenyzett és beavatta a stábot magánélete féltett titkaiba. Svetlana hercegné arról is beszélt, mi lesz a sorsa a hercegi család nagy értékű gyűjteményének.  Persze megkóstoltuk a fertődi rostélyost, és a baracklekvárral töltött palacsintát sem hagytuk ki. Alsóújlakon gumicsizmát húztunk Timár Gergely fotográfussal, hogy minél közelebbről ismerkedhessünk meg Baumgartner Zsolt Forma 1-es autóversenyző új életével. A sportoló mangalicákat nevel, húsukat pedig az olasz piacon értékesíti. Történetéből kiderül, mi egy jól működő családi vállalkozás titka. Címlaptörténetünk főszereplője ezúttal Fekete Linda, a Weöres Sándor Színház színésznője, akit az őszi évadban a Zsótér Sándor rendezte Kísértetek című előadásában új oldaláról is megismerhetett a közönség. Az ibseni dráma tragikumának megformálása nagy hatással volt a művész magánéletére is. Erről az izgalmas próbafolyamatról is mesél az olvasóknak. Zergi Borbála fotográfus kollégánk csodálatos képein pedig a jelmezhez fűződő viszonya is megmutatkozik. Megmutatjuk, hogyan épülnek fel a kórház Rehabilitációs Osztályán fekvő betegek, dr. Záborszky Zita osztályvezető főorvos részletesen ismerteti azokat az élethelyzeteket, amikor az akaraterő és a kitartás hozza meg a páciens teljes gyógyulását. A kórházból átmentünk az ortopédiai műhelybe is, ahol a lábprotézisek gyártási folyamatával ismerkedtünk meg. Művégtaggal élni egyáltalán nem könnyű, mégis sokan vannak, akik ezzel a lehetőséggel új életet kezdhetnek.

Különleges sorsokat mutat meg az az írásunk is, amelyben ikreket szólaltattunk meg. Ők tudják csak igazán mit jelent azonosulni a másik problémájával. Az együttérzés misztikus szintjeiről, az összetartozás szépségéről több ikerpárt faggattunk. Lakner-Bognár Nóra és férje Lakner András az egyházzene elkötelezett híve. Mindketten azon dolgoznak, hogy a fiatal generációhoz is közelebb hozzák a szent zene szeretetét. Otthonukban kávé és meleg sütemény várt minket, nem is beszélve gyönyörű Lili lányukról, aki riporterünk ölében hallgatta végig a beszélgetést. Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy Pomozi Péter, szombathelyi divattervező másodszor is különdíjat kapott a Marie Claire magazin tervező versenyén. Péter a jó stílus titkát is megosztja az olvasókkal, legalább úgy, ahogyan azt Rövid Petra teszi, aki meg színes gyapjú sáljaiból válogat a divat megszállottjai számára. Ezúttal Hindi Fatima főz nekünk, isteni süteményének receptjét olvasóink is kipróbálhatják. Mira Saboval az erotikus regény sikerének nyomába eredünk, hiszen a dr. Farkas bárányai még alig kerültek az üzletekben, máris látszik, hogy szeretik a könyvbarátok. Oroszy Csaba képzőművészt a régi szovjet laktanya épületében arra kértük, álljon modellt nekünk. Örömmel teljesítette kérésünket. Szivarra gyújtott és hosszan mesélt a málló vakolat romantikájáról. Januárban nyíló kiállításának szervezése már elkezdődött, így az ünnepekben sem pihen majd. Halmai Dóri személyi edző a téli sportok szerelmeseit hívja a hegyekbe. Korcsolyázni, síelni és túrázni megyünk a fiatal sportolóval. Für Anikó a dalokban rejlő történelemről és a szombathelyi gyerekkorról mesél, Demján Sándortól pedig megtudhatjuk, mi a sikeres ország titka. Erős D. Zoltán Marokkóba hívja az utazni vágyókat, Feiszt György levéltáros, helytörténész pedig magazinunk kérésére járt utána Jávor Pál szombathelyi iskolás éveinek. Kutatómunkájának eredményét csak a Prémium magazin oldalairól ismerhetik meg. Magazinunkat megvásárolhatják az újságárusoknál, és 11-én vasárnap a Weöres Sándor Színház ádventi rendezvényén. Aki pedig régen hallotta Fekete Linda színésznőt énekelni, ne feledkezzen el arról, hogy 18-án vasárnap este 7 órától a színházban az Isis Big Banddel lép fel a zenekar jótékonysági koncertjén.

Arisztokraták
Halmágyi Miklós jegyzete

Arisztokratának lenni nem volt mindig könnyű Magyarországon. És nemcsak a második világháború utáni időszakra, a szocializmus éveire gondolok, hanem a korábbi évszázadokra is. Számtalan család, számtalan híres vagy hírhedt tagja írta be a nevét a magyar történelembe, viselte sorsát felelősen vagy éppen bujdokolt előle, építette az országot vagy kaszinózott, primadonnák cipőjéből itta a pezsgőt, akadémiát alapított, ingyen gyógyította a szegényeket, Bécsben épített palotát, és elfelejtett magyarul beszélni. Kuruc volt vagy labanc, forradalmár vagy konzervatív császárhű.

Az Esterházyak még ezen belül is különleges szerepet töltöttek be. Ráadásul egy kései, mai utódjuk, Esterházy Péter átértelmezte mindazt, amit a családról, az Esterházyakról tudni lehet, és tudni érdemes. Az ő munkássága, a magyar irodalomban betöltött szerepe egészen más jelentést adott az Esterházy névnek, mint ami addig volt neki.

Magazinunk legfrissebb számában is egy Esterházyról olvashatunk, Esterházy Antal hercegről és feleségéről, Svetlánáról. Akik otthonukban láttak bennünket vendégül, Fertődön, Eszterházán. Bejárták velünk a kastélyt, megmutattak mindent, elmeséltek mindent. Bizalmukba fogadtak bennünket, kedvesek voltak, udvariasak, barátságosok. Nem emlékeztettek ősükre, Fényes Miklósra, a nádorra, aki miután lovasszánt ígért Mária Teréziának, csak éppen hó nem esett, cukorral szóratta fel az utat, hogy beválthassa ígéretét. Esterházy Antal talán nem szánkóztat már királynőket, de azért huncut a tekintete, s az egykori nádor gesztusai ott vannak a mozdulataiban. Fiatal feleségével szép párt alkotnak, szépet és arisztokratikusat. Ahogy beszélnek, ahogy viselkednek, abban benne van a maga természetességével a magyar arisztokrácia minden diszkrét bája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!