Hírek

2017.01.31. 16:08

A halál oka a kulcskérdés – A pecöli család perre megy az igazáért

Pecöl - A biztosítók szerint a balesetnek nincs köze a biztosított halálához, ezért pénz sem jár a családnak. A bírósági ítélet szerint viszont távoli ok-okozati összefüggés megállapítható. Perre megy a család az igazáért.

Budai Dávid

A hetven esztendős id. Türk Árpád több mint három évvel ezelőtt szenvedett autóbalesetet, kórházba került és kilenc nappal később meghalt. Bár több biztosítása is volt, egyik biztosító sem fizetett azóta egy fillért sem. A család nehéz anyagi körülmények között él. Az édesapa, férj, elvesztése a családot nagyon megviselte. A huzavona a biztosítókkal és a megörökölt hitel pedig a család anyagi helyzetét is tönkretette.

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt, és, hogy mire hivatkozva nem fizetnek a biztosítók, vissza kell ugrani az időben 2013. december 14-ének reggeléig, ezen a végezetes napon történt ugyanis a baleset idősebb Türk Árpáddal, a szombathelyi elkerülőn Sé határában. Az autót a fia, ifjabb Türk Árpád vezette, Daewoo Matiz típusú autójukkal kihajtottak egy, a 86-oson érkező Ford Focus elé. - Nem voltak jók a látási viszonyok, köd volt és sötét, de mi tagadás, figyelmetlen voltam, és tíz kilométeres sebességgel ugyan, de begurultam a kereszteződésbe - meséli Türk Árpád szomorúan. Láthatóan megviselték az események, ami nem csoda, hiszen nem elég a családot ért veszteség, a történtek miatt is magát okolja. Azt, hogy hibázott, soha nem tagadta, már a helyszínen elismerte felelősségét. Az ütközés következtében autójuk teljesen összetörött, ifj. Türk Árpád sokkos állapotba került, de más baja nem lett, édesapja viszont komolyabban megsérült, hiszen ott ült, ahonnan a másik autó érkezett. Őt azonnal kórházba kellett szállítani. Mint utóbb kiderült, az ütközés következtében több bordája és a szegycsontja is eltörött. id. Türk Árpádot érthető módon megviselték a történtek, ráadásul több alapbetegséggel (cukorbetegség, érrendszeri problémák) is rendelkezett. Szervezete valószínűleg nem tudta elviselni a baleset okozta sokkot, és kilenc nappal később meghalt. És milyen az élet: egy órával később ifj. Türk Árpád és neje megtudta, hogy nemsokára fiúk születik.

A család még gyászolt, amikor a rendőrség megküldte az iratokat az ügyészségnek, a vád halálos közlekedési baleset gondatlan okozása volt. A balesetbiztosítás kedvezményezettje az elhunyt Türk Árpád felesége volt, aki be is jelentette a baleset tényét. A biztosító, amíg csak annyit tudott, hogy egy egyszerű bordatörésről van szó, elismerte a balesetet és az 5 ezer forintos biztosítási összeget ki is akarták fizetni, amikor azonban kiderült, hogy Türk Árpád elhunyt, már nem voltak olyan lelkesek. Arra hivatkoztak, hogy a biztosított halála napokkal később következett be, mint a baleset, ráadásul a halált sem a baleset során szerezett sérülések okozták, hanem a már korábban említett alapbetegségek. Sőt volt olyan biztosító, amelyik magát a baleset tényét is tagadta. A bírósági ítéletben az szerepel: „A közlekedési baleset, a baleset során elszenvedett sérülések, valamint Türk Árpád bekövetkezett halála között csak távoli és részleges ok-okozati összefüggés állapítható meg."

A biztosítók értelemszerűen a távoli és részleges szavakra, míg Türk Árpád családja az ok-okozati összefüggésre hivatkozik. Arra, hogy a baleset után a családfő bekerült a kórházba, és onnan többé nem jött ki. A kulcskérdés persze az, hogy ha nem történik meg a baleset, mennyi ideig élhetett volna id. Türk Árpád. Ugyanúgy meghalt volna korábbi betegségei miatt, vagy élhetett volna még egy napot, egy hetet, egy évet? Ezt biztosan kijelenteni sem szakértő, sem orvos nem tudja. Türk Árpád családja szerint a baleset - még ha távoli is - oka volt szerettük halálának, ez esetben pedig a biztosítóknak fizetniük kell. Merthogy többel is szerződtek. Egyrészt a lakás- és kártyabiztosításukba is volt beépítve balesetbiztosítás, másrészt az elhunyt korábban felvett egy félmillió forintos hitelt, amire szintén volt biztosítás. Ezt egy ideig próbálta fizetni a család, de már nem tudják, így retteghetnek a végrehajtótól is. A bank az elhunyt özvegyét azóta is minősíthetetlen hangon folyamatosan zaklatja telefonon a pénzért, hiába mondják nekik, hogy amint lezárul az ügy, és az az ítélet születik, hogy nekik kell jótállniuk id. Türk Árpád hiteléért, akkor fizetni fognak.

Az ügy azonban a jelen állás szerint még legalább egy évig eltart - mondta el a család ügyében eljáró ügyvéd. Szerinte muszáj lesz perre menni azért is, mert a boncolási jegyzőkönyvet, amire hivatkozni szeretnének, csak a bíróságnak adják ki. Az ügyvéd abban bízik, hogy a biztosítókkal meg tudnak egyezni a közös teherviselésben, de abban nem reménykedik, hogy biztosítók a haláleset után járó teljes biztosítási összeget kifizetik.

Ifj. Türk Árpád, a baleset okozása miatt egy év fogházbüntetést kapott, tíz hónapra felfüggesztve. Jogosítványát egy évre bevonták, ami nagy baj, hiszen korábban sofőrként dolgozott. Azóta sincs vezetői engedélye, mivel nem volt pénze újravizsgázni. A család tehát nehéz helyzetben van, és úgy tűnik, még legalább egy évig türelemmel kell lenniük. A bankok pedig azóta is küldik a leveleket az elhunytnak a kedvezményes hitelajánlatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!