Hírek

2017.01.19. 18:55

Mindenki örül az új útnak - Az alig ötszáz lelkes faluban hat embert gázoltak halálra az elmúlt húsz évben

Répcelak, Vámoscsalád - Amióta elkészült a gyorsforgalmi, harminc százalékkal esett vissza a forgalom egy cukrászdában, azonban az, hogy nem dübörögnek a kamionok, minden pénzt megér.

Budai Dávid

Azzal, hogy október 25-én átadták az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti, 33,4 kilométer hosszú szakaszát, sokak álma vált valóra. Egyrészt a megyeszékhelyről így már mindössze két óra alatt elérhetővé vált a főváros, másrészt - ami még ennél is fontosabb - az út mellett élők visszanyerték jogukat a nyugodt, zaj- és pormentes élethez, mivel az új gyorsforgalmi út tehermentesíti a régi 86-os főút mentén fekvő településeket az átmenő forga-lomtól.

Az átadás óta csaknem három hónap telt el. Ez elég idő ahhoz, hogy megnézzük, vannak-e vesztesei a gyorsforgalmi átadásának, vagy ezúttal tényleg mindenki csak nyert. Annál is aktuálisabb a kérdés, mivel az M86-osért húsz napja már, hogy fizetni kell. Répcelak egyik cukrászdája éppen a főút mellett van. Ha valahol, hát itt meg kell, hogy érezzék, ha csökkent a forgalom - gondoltuk. Csökkent is, halljuk Király Zoltántól, a családi vállalkozásban működtetett cukrászda egyik tulajdonosától, aki hangsúlyozta: ettől függetlenül nagyon nagy szükség volt az új útra. Amíg a településen haladtak át a kamionok, szinte élhetetlen volt a város. Volt, hogy naponta 6 ezer kamion is végigrobogott Répcelakon, amitől a házak falai is megrepedtek - mondja Zoltán, majd mindjárt meg is mutatja a cukrászda falán a repedéseket. Most, hogy végre nyugalom költözött a városba, abban bíznak, hogy a településen lévő ingatlanok értéke is nőni fog. Ráadásul Zoltán nem csak a főút mellett dolgozik, de ott is él, így aztán tényleg tudja, hogy a zaj és a füst szinte elviselhetetlen volt.

Király Zoltán, a családi vállalkozásban működtetett cukrászda egyik tulajdonosa éppen felszolgál. A harmincszázalékos forgalomcsökkenés ellenére úgy véli, nagyon nagy szükség volt az új útra
Fotó: Unger Tamás

A kamionok a városban nem álltak meg, hiszen módjuk sem lett volna rá, így a teherautókat nem sírja vissza senki, az üzletek tulajdonosai sem. Igaz, a teherautókkal együtt az átmenő forgalom többi részét, a személyautókat is elveszítették, ezzel pedig nagyjából harmincszázalékos forgalomkiesést könyvelhettek el - azonban még ennek ellenére is örülnek, hogy meg-épült a gyorsforgalmi - mondja Zoltán. Hozzáteszi: ugyan tettek arra kísérletet, hogy a forgalmat betereljék a városba - egy táblát akartak kihelyezni a gyorsforgalmi mentén, ami jelezte volna: itt meg lehet inni egy kávét -, ám a tábla kihelyezését nem engedélyezték. Egy rendelkezés értelmében ugyanis idegenforgalmi tájékoztató tábla autópályán és autóúton önállóan nem alkalmazható, ilyen tábla csak pihenőhelyek esetében elfogadott. Igaz, azok viszont egyelőre nincsenek. A tervek szerint a 111-es kilométerszelvénynél, Vámoscsaládnál alakítanak ki majd egy egyszerű, míg a 135-ös kilométerszelvénynél, már Győr-Moson-Sopron megyében egy komplex pihenőhelyet.

Érdekes módon az útbaigazító tábla hiánya ellenére még így is vannak olyanok, akik betérnek a cukrászdába, pedig nem répcelakiak és nem is a városban van dolguk. Zoltán elmondásából itt három típust lehet megkülönböztetni. Az elmúlt hétvégén egy, a büki gyógyfürdőbe utazó család tért be hozzájuk azzal, hogy mivel kirándulnak, és a környékből is szeretnének látni valamit, nem használják a gyorsforgalmit. A másik típusba azok tartoznak, akik megszokásból térnek be és inkább tesznek egy pár kilométeres kitérőt, de ha errefelé járnak, nem hagynak ki egy kávét vagy egy sütit. A harmadik típusba pedig azok tartoznak, akik nem akarnak fizetni az úthasználatért és inkább visszatérnek a régi 86-osra. Merthogy január 1-je óta érezhetően megnövekedett a forgalom.

Hasonló véleményen volt egy neve elhallgatását kérő vámoscsaládi lakos is, aki szintén a főút mellett lakik. Mint elmondta, az alig ötszázlelkes faluban hat embert gázoltak halálra az elmúlt húsz évben. Három hónapja azonban szinte alig van forgalom a településen. A gyerekek is biztonságosan át tudnak kelni az úton, és a konyhaszekrényben sem kezdenek el rezegni a poharak. Nyugodtabbá vált az élet.

Ugyan a répcelaki vállalkozások, mint megtudtuk, döntően a helyiekre építenek, azért a pékségek és élelmiszerboltok jobban megérezték a forgalomcsökkenést, mint a vendéglátóipari egységek. Ennek oka, hogy korábban sokan munkába menet itt vették meg a reggelinek valót, ám most, hogy elkészült az új út, megoldják máshol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!