Hírek

2017.01.24. 07:12

Szmogosan kezdődik a kedd is – Vas megyében egészségtelen a levegő

Továbbra is narancssárga színnel jelöli az Országos Környezetegészségügyi Intézet Szombathelyt és Szentgotthárdot, ez azt jelenti, hogy egészségtelen a levegő a vasi városokban.

Bakos Ágnes

Jól látszik a szmogtérképeken: még mindig itt, Vas megyében a legjobb a levegő minősége, annak ellenére, hogy itt is feldúsult a szálló por a levegőben.

A Földművelésügyi Minisztérium hálózatának műszere kedd reggel 99 mikrogramm szálló port mért köbméterenként a szombathelyi levegőben. Szentgotthárdon 85 mikrogrammot, és ott az ózon mennyisége is átlépte a természetesnek számító értéket: 79,1 mikrogramm mutatkozott egy köbméter szentgotthárdi levegőben kedden reggel.

Forrás: ÁNTSZ

A Vas megyei szmoghelyzet még nem jelent veszélyt az egészséges szervezetre a besorolás szerint, vagyis nem számít „veszélyesnek” a levegő, nem volt szükség közlekedési korlátozás, vagy más intézkedés elrendelésére. Az asztmások, a légzőszervi panaszokkal küzdők viszont tüneteik súlyosbodását tapasztalhatják.

Forrás: Időkép

Élénkülő szél hoz javulást a szmoghelyzetben: szerdától főként térségünkben, és kicsit északabbra élénkül fel a légmozgás, tisztítva a levegőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!