Hírek

2017.01.01. 13:10

Társak a gyermeknevelésben - Egy délelőtt a védőnőkkel

Szombathely - Várandós és gyermekágyas anyák gondozása, nővédelem, gyermekek gondozása és komplex családgondozás - a területi védőnők mindezekért felelősek. Közülük hárman most közelebb engednek hivatásukhoz.

Tóth Kata

Hármójukat arra kértük, hogy munkatársunk velük tölthesse egy munkanapjukat. Nagyon sokan kérnek tőlük tanácsot, és jó néhányan mondanak szépeket róluk, mégis előfordul a bántó kritika is.

Milisitsné Tátrai Beatrix, Kenesey Edit és Stummerné Lepossa Anett - hárman Szombathely 24 körzetének területi védőnői közül, kollégák a megyeszékhely Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőjében. Egy, a munka szempontjából nyugalmasnak kicsit se tűnő péntek délelőttön beszélnek feladataikról, vállalásaikról.

Aggódó kismamák hívásait fogadják, várandósok érkeznek hozzájuk gondozásra, és karon ülő babával is bekopogtatnak hozzájuk - tanácsért, jó szóért. Karakteres véleményük van a szülői szerepekről, a gyerekekről, és általában a családok működéséről. Szenvedéllyel beszélnek, és előfordul, hogy nem teljesen értenek egyet. Több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött sokoldalú, nyitott, empatikus emberek, akik a megnövekedett adminisztrációs terhekből bizony szívesen leadnának, hogy több idő jusson hivatásukra.

Arra a hivatásra, amely várandósok és nullától hétéves korú gyermekek ellátását jelenti: a gondozotti létszámot tekintve maxiumum 250 főét. Ebből nagyjából ötven-hatvan fő az, mondják, akivel a havi kapcsolattartás jellemző, ők a várandósok és a csecsemők. A többiekkel eseti szinten találkoznak, például státuszvizsgálatokkor, szűrővizsgálatokon, illetve az anya igénye szerint.

Lakosi Szilvia itt még kismama, azóta megszületett a kislánya. A vérnyomása normál értékű. Stummerné Lepossa Anett rögzíti az eredményét Fotó: Unger Tamás

Egyiküknél sem volt kétséges az egészségügyi pálya választása. Edit nagy családban nőtt fel, az érettségi után bölcsődében dolgozott, ezután döntött a védőnőség mellett. Anett bevallja, hogy még tizenévesen is javában babázott, annyira megérintették a csecsemők. Beatrix orvosnak készült, második helyen jelölte be a védőnőképzőt, ezt elvégezve maradt a pályán. Ő született szervező, roppant energikus. A habitusát is viszi a mindennapi munkájába, ugyanígy a többiek is: bizonyos helyzetekben az egyikük megengedőbb, a másikuk kevésbé. Tiszteletben tartják az anyák igényeit, például a látogatások gyakoriságával kapcsolatban, de rendeleteknek is meg kell felelniük.

Amúgy sem feltétlenül a családlátogatás az, ami mindig célravezető, állítják egybehangzóan. A közösségi színterek fontosságát hangsúlyozzák - itt a védőnőtől is kaphatnak hiteles információt az anyák, és a kortárs kismamák is jelen vannak - babamasszázs, babaklubok, szülői szerepre felkészítő előadások - a gyereknevelésben és a gyermekek egészséges fejlődésében sokkal többet jelentenek, mint az, ha a védőnő jelöli ki direkt módon a követendő utat. Ajánlják a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete honlapját (www.egeszseg-prevencio.hu), itt a védőnői szolgálat programjairól részletesen olvashatnak az érdeklődők.

A közösségi egészségnevelés is a feladatuk - az óvodákban az önkormányzat támogatásával egészségnevelő interaktív programot kezdtek. A gyerekeken keresztül a szülők is tanulnak, többek között az egészséges táplálkozásról, a mozgás fontosságáról. 2014 óta minden évben kétszer - tavasszal és ősszel - a hatéves gyerekeknél gluténérzékenység-szűrést végeznek.

A jelen trendjeiről is kérdezem őket - táplálásban, gyermeknevelésben. Kiderül: lehetnek nyitottak az újdonságokra, elmondhatják magánvéleményüket a gondozottaknak, de irányelvek alapján dolgoznak. Hangsúlyozzák: ők tanácsot adnak, például a csecsemőtáplálásról, ami a babák egészségére, fejlődésük megalapozására, későbbi betegségek megelőzésére szolgál.

A szülők pedig ezt megfogadhatják. Jó esetben védőnő és gondozott egymásra tudnak hangolódni, jó kapcsolatot tudnak kialakítani - jellemzően a várandós gondozás alatt, ami a gyermekvállalásra való lelki felkészítést is jelenti a rutinvizsgálatok mellett.

Értik és átérzik a mai családok gondjait - a feszültségek, frusztrációk néha rajtuk csapódnak le. Érzékeny, testi-lelki nehézségekkel kísért időszakban kell, hogy fogódzók legyenek az anyák mellett. Felelősségteljes és gyors döntéseket kell hozniuk, alapkövetelmény náluk a teherbíró képesség. És bár jóval több a pozitív visszacsatolás a gondozottak részéről, átgondolatlan, bántó kritikát is kaptak már.

Tavaly volt száz éve annak, hogy Budapesten megalakult az Országos Stefánia Szövetség az anya- és csecsemővédelem szervezésére. Azóta vannak jelen és nyújtanak
segítséget a védőnők - és nemcsak ők, a területi védőnők, hanem az iskolavédőnők is az oktatási intézményekben, a kórházi védőnők pedig a szülészeteken, újszülött osztályokon. Becsüljük meg őket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!