Hírek

2017.02.12. 18:10

Épül, szépül a fürdőváros - számos fejlesztést terveznek idén

Bük - Látványos, praktikus, a lakók komfortérzetét növelő beruházások valósulhatnak meg idén a vasi fürdővárosban. Dr. Németh Sándor polgármester részletezte a terveket.

Vadas Krisztina

SPORTTELEP FELÚJÍTÁSA

A sporttelepen új fogadóépületet szeretnének építeni, amelyhez a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatását kérték. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, már a támogató határozat is megszületett. A 350 millió forintos beruházáshoz 200 millió forintnyi, társasági adóból (TAO) származó forrást kaphatnak. Ha megépülne az új fogadóépület, akkor már nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas lenne a sporttelep, a pálya minősége ugyanis jó, ám az épület már elavult, nem felel meg a kor igényeinek.

Dr. Németh Sándor polgármester beszélt az idei tervekről Fotó: Szendi Péter

SZÉCHENYI PARK REKONSTRUKCIÓJA

A városháza melletti Széchenyi park felújításához 100 millió forintra pályázott az önkormányzat a Zöld város programban. A munkálatok során folytatnák a tanösvény kialakítását egészen a Széchenyi parkig. A tervek szerint szép, modern városközpont jönne létre. A programba beillesztették az útburkolat cseréjét is. A föld alatti infrastruktúrát is fel kell újítani, mivel az utóbbi időben nagy terhelést kapott. A közműcsere már sajáterős beruházása lenne a városnak.

A Kossuth utca látványterve a fásítás után: a lakók vérszilvát, vadcseresznyét és csörgőfát választottak a lehetséges fajták közül Fotó: Szendi Péter

KOSSUTH UTCA FÁSÍTÁSA

A lakók tudtával és "engedelmével" tavaly kivágták a fenyőfákat, mivel már sok bosszúságot okozott az elöregedett fenyőállomány. Az ott élőkkel egyeztetve kiválasztották az új fafajtákat, ám kiderült, hogy nem megfelelő a talaj: törmelékkel van feltöltve, a kipufogógázokból nagyon sok nehézfém rakódik le, és a sókoncentráció is magas. Így leszűkült a lehetséges fajták köre, végül a csörgőfa, a vérszilva és a díszkörte mellett döntöttek a lakók. Ezeket tavasszal ültetik majd el.

JÁRDA ÉS KERÉKPÁRÚT MODERNIZÁLÁSA

Szintén a Kossuth utcában cserélnék ki a járda és kerékpárút burkolatát. Mivel a korábbi építkezéskor ezeket csak "összeragasztották", megrepedeztek. Az önkormányzat 112 millió forintból ütéscsillapító térkővel készíti el a kerékpárutat és járdát, a két felület pedig színben különbözik majd egymástól.

Az új, Torkos sori épületben alakítják ki a kormányablakot Fotó: Szendi Péter

VASÚT UTCAI JÁRDA

A Vasút utcában a kerítés melletti járdaszakasz újulhat meg hamarosan, egészen a vasútállomás épületéig. Itt már a közbeszerzés is megtörtént, és aláírták a szerződést a kivitelezővel. A tervek szerint március 17-én adják át a területet, és április 24-re készülhet el. Ez a téma a közmeghallgatáson is felmerült, ahol Csóka József büki lakos kifejtette: a gyalogjárdának 15-20 centiméter vastag alapja van, így véleménye szerint elég lenne csak a ráhúzott két-három centiméter vastag hiányos, feltöredezett aszfaltréteget felszedni és egy ötcentiméteres, erős kopórétegre cserélni, mint az útépítéseknél. A felújítás tényével egyetértett. A polgármester azonban elmondta: szerkezetileg is rossz a járda, így teljes egészében kell rekonstruálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!