Hírek

2017.03.31. 17:45

Cseperednek a Deák-tölgyek a vértanúk parkjában

Rátót - A 13 aradi vértanúra emlékeztető tölgyek közül nyolc helyére került most pótlás. Mind egyenes vérvonalbeli Deák-tölgy.

Bakos Ágnes

A rátóti aradi emlékpark északi oldalán cseperedett az elmúlt nyolc-kilenc évben az a 13 kocsányos tölgy, amelyek „egyenes ági" leszármazottai a Deák Ferenc ültette tölgyfáknak. Azok 1869-ben kerültek a helyükre, emlékeztetve az aradi 13 vértanúságára. A fiatal fák tegnap költöztek az elöregedett, kivágott fák mellé. Már nemcsak az 1849-ben vértanúhalált halt hősökre, hanem az élet körforgására is emlékeztetnek - erről is beszéltek a szónokok az ünnepélyes faültetésen.

Szakszerűen emelték át a fákat, megmetszették a lombjukat, nehogy egy szél áldozatai legyenek. Sok gondoskodást igényelnek, különösen a következő egy évben: a rendszeres locsolást a rátóti önkéntes tűzoltók vállalták, akik az ültetésből is kivették a részüket.

Az aradi emlékpark északi oldalán cseperedtek eddig a tölgycsemeték, amelyek most a Deák Ferenc ültette fák tönkjei mellé kerültek. A vértanúkra és az örök körforgásra emlékeztetnek.

Egyensúlyba kell hozni a sérülékeny gyökérzettel a lombkoronát, ezért metszette meg a fiatal tölgyeket az ültetéskor Ruborits Tamás Fotó: Szendi Péter

- Amikor az október hatodikai ünnepségeken itt állunk, mindig egy csíki népdal jut eszembe - mondta V. Németh Zsolt. A térség országgyűlési képviselője, a Földművelés-ügyi Minisztérium államtitkára idézte a dal utolsó sorait:

- "Azt is tudom, nem én kezdem, / Tudom, nem is én végezem. / Most is halnak és születnek, / Nem lesz vége az életnek". Szerintem ez a mostani alkalom ezt mutatja be - fogalmazott az államtitkár.

Szó szerint a régi fákból születtek az újak: Deák Ferenc 1869-ben, az aradi vértanúk kivégzésének huszadik évfordulóján ültette el a 13 fát Rátóton. Az elöregedett, elkorhadt egyedeket ki kellett vágni, de időben gondoskodtak a pótlásukról. A most elültetett nyolc csemete mind egyenes vérvonalbeli Deák-tölgy, hiszen azokat az eredeti fák makkjairól nevelték. Nyolc-kilenc éve cseperedtek itt, most szakszerűen átköltöztek a kivágott fákhoz.

- Egy nyolcvan centiméter átmérőjű földlabdával emeltük ki, ez dróthálós technika, ami segít összefogni a jutazsákot, az egész földlabdát egyben tartja. Azért fontos, hogy a kis hajszálgyökerek ne sérüljenek - magyarázta el Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetője. A milliméter vékony gyökerek látják el az egész fa táplálását. Egy hatvan centiméter mély gödörbe ásták a fákat, alájuk szárított, érlelt marhatrágyát tettek és egy gombakapcsolatot.

- A porított mikorrhizafonalak nagyobb felszívófel-ületet fognak kialakítani - emelte ki Ruborits Tamás. A következő egy évben intenzív gondozást kapnak a fák: sosem száradhat ki körülöttük a talaj, erős és intenzív gyökérképződést kell biztosítani. Ebben a rátóti önkéntes tűzoltóknak lesz szerepük, ők vállalták a nemes feladatot. Az emlékpark az önkormányzat területe, és a gondozás is helyi feladat, de az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságtól és a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től is szakértő figyelmet kapnak.

Földlabdástul emelték ki a nyolcéves kis fákat az átültetéshez Fotó: Szendi Péter

- A település mindig büszke volt a múltjára. A park méltó emléket állít történelmi nagyjainknak, őseinknek - fogalmazott az ültetés alkalmával Domiterné Molnár Annamária, Rátót polgármestere. Hozzátette: az aradi tizenhármak nevét viselő park nemcsak a vértanúk emlékét, hanem a tölgyek értékeit is őrzi. Azt reméli, a jövő nemzedékeknek is fontos helyszín lesz az emlékezéshez a rátóti park - immár frissített tölgyállománnyal.

A fiatal fák lombigazítást is kaptak az átköltöztetéskor. Drasztikusnak tűnhet a metszés, de két ok miatt is szükséges. Egyrészt így csökkentik a párologtatófelületét a fáknak, másrészt a kisebb lombba kevésbé kap bele a szél, kevésbé tudja elmozdítani a még nem elég erős gyökerű csemetét. Egyensúlyba kell helyezni a gyökér és a lomb arányát.

A rendkívül gondos és alapos munka alapján nem tűnik valószínűnek, de ha mégsem eredne meg az új helyén valamelyik tölgy, akkor az ivánci aradi emlékerdőből pótolják. Ott is a régi, Deák ültette fákról szedett makkból nevelkednek tölgyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!