Hírek

2017.03.20. 10:10

Tőzikék a Dobogón - Valóságos virágszőnyeg várja a kirándulókat

Körmend - Milliónyi apró tőzike virágzik ezekben a hetekben a Dobogó erdőben. A látványosság sokakat vonz.

Kozma Gábor

A virágszőnyeg nem mindennapi látvány, így nem csoda, hogy távolabbról is ellátogatnak Körmend-Horvátnádaljára, a Rába és a Pinka által ölelt területre. Minden esztendőben nagy az érdeklődés a tőzike virágzás idején - vagyis nagyjából február végétől március végéig -, a Dobogó erdőben. Nem csak a közelben élők csodálják meg ilyenkor a gyönyörű tőzikést, hanem jönnek a megye távolabbi településeiről, sőt a szomszédos Szlovéniából és Ausztriából is. A látogatás egyénileg is lehetséges, de szervezett túrán is részt vehetnek az érdeklődők.

A tőzike túra résztvevői milliónyi virágra leltek a Dobogó erdőben. A látogatás egyénileg is lehetséges Fotó: Jámbori Tamás

Az ingyenes vezetés mellett a túrázók megtudhatják, hogy a Dobogón Vas megye egyik legjelentősebb tőzikése látható. Mintegy tíz millió tő található itt, amelynek eszmei értéke tövenként 5 ezer forint. Mivel a tőzike védett, virágzás idején fokozottan figyelik a területet a természetőrök. Ha tavasz, akkor ez azt is jelenti, hogy indul a túraszezon. Kiváló kikapcsolódási lehetőséget jelent majd a kockásliliom, a régi orchideák és a tőzegmohás lápréten program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!