Hírek

2017.03.10. 18:49

Durva! - Denevérek vertek tanyát a Váci utcai tömbben Szombathelyen

Szombathely - Denevérek vertek tanyát egy Váci Mihály utcai négyemeletes házban. A lakók mielőbb szabadulnának tőlük.

Tóth Kata

Jócskán felfordult a szombathelyi Váci Mihály utca egyik négyemeletes házában a lakók élete. Néhány hete mindennap denevérek bukkannak fel a tömbben a legváratlanabb időpontokban és helyeken. Van, akinek az előszobaszekrényére (amiben az esővíz-elvezető cső van) tapadt, majd onnan repült le egy példány, mások a lépcsőházban találnak rendszeresen bőregereket. A harmadikon lakó Kleininger Monika szerint a helyzet borzalmas és tarthatatlan. Az egy emelettel lejjebb élő Mészáros József, bár tűzoltó volt, és bátor ember hírében áll, osztja a véleményét. - Ha jól számolom, húsz felett járok, ennyi denevért engedtem szabadon a Gyöngyös-parton, vagy vittem át a lakásszövetkezetbe - mondja. Józsefre lehet számítani, ő az ügyeletes, aki, ha otthon van, megy összeszedni és menteni a denevéreket. Kleininger Monika sokáig arra gyanakodott, hogy a bukóra nyitott ablakokon vagy a szúnyoghálós erkélyajtó feletti apró résen mászhatnak be hozzá, aztán egyik nap a fürdőszobában, a csap alatti szekrényben bukkant két példányra. Utána pedig a „strangszekrényben”, amiben a csövek futnak. Miután nyolc denevér fordult meg rövid idő alatt az otthonában, megoldást vár, méghozzá sürgősen.

Fotó: Szendi Péter

A kétségbeesett Monika már alig mer szellőztetni, lámpafénynél alszik, úgy, hogy minden ajtót, ablakot bezár lefekvés előtt. Amikor hazaér, az az első dolga, hogy elemlámpával végigpásztázza a lakást, benézve a legkisebb zugokba.

Amikor először nála járunk, látunk denevért a lakásában, igaz, nagyon rossz bőrben van: a strangszekrényben (amiben a szellőző-, a hideg/meleg vizes és a szennyvízcsövek futnak) nézeget, sovány, rossz szagú és alig mozog. Mire az épületet kezelő Bem lakásszövetkezetbe érünk vele, a cipősdobozban már meg sem moccan.

Monika két hete fordult először a lakásszövetkezethez a denevérek ügyében. Ezt követően ők kamerával végignézették a szellőzőt mind az öt szinten - nem találtak állatot. Azt feltételezik, hogy a kettős héjú hidegtető közötti légrésben lehetnek. (A födém felett fél méterrel van még egy réteg födém, oda költözhettek be.)

Második látogatásunkkor a lakásszövetkezet elnöke, dr. Beliznai Pálné, műszaki szakembere, Poór Zoltán, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője, Gruber Ágnes és az észak-vasi területkezelési osztály természetvédelmi tájegységvezetője, Kóródi Blanka is jelen vannak. Az utóbbiak értesültek a történtekről, kétszer járt már kollégájuk a hívások után a tömbben, egy példányt szállítottak el. Szerintük is a két födém közötti részben, az átszellőzőben telepedhettek meg a denevérek még ősszel. Valószínűsítik, hogy ott teleltek át - a környéken nem találtak odvas fát. Most, hogy már enyhébb az időjárás, elkezdenek „kiszivárogni”. Se táplálékuk, se megfelelő búvóhelyük nem lenne, ha bent maradnának. Nyári szállás után néznek - azt kérgek alatt, panelrepedésekben alakítják ki. A Váci Mihály utcai épületben jelenleg az egyetlen esélyük a szabad levegőre jutásra az, ha a lakások felé indulnak el.

A természetvédők és a lakásszövetkezet műszaki szakemberei tanakodnak, hogyan juthattak be a denevérek az épületbe, majd arra a következtetésre jutnak: a tavalyi nagy jégverés lyukakat üthetett a szellőzőrácson (a szellőzők az épület legfelső szintje feletti falrészen jól láthatók), és januárra, amikorra kijavították a hibát, kicserélték a szűrőt és a rácsot, beköltözhettek a denevérek. A javítással/lefedéssel elzárták az útjukat visszafelé, így szinte biztos, hogy lefelé, a lakások felé kerestek utat. Ennek következménye lehet a mostani „invázió”. A lakásszövetkezet a természetvédőktől vár megoldást. Olyat, ami a védett denevérek és a lakók érdekét is szolgálja. A természetvédők és a lakók pedig cselekvést a lakásszövetkezettől.

Gruber Ágnes és kolléganője azt tanácsolják, hogy a mostani időszakra, amikor az állatok kezdik elhagyni a téli telelőhelyüket, néhány műanyag szellőzőrácsot vetessen ki a lakásszövetkezet egy-két hétre. Ezzel biztosítanák a denevérek kijutását - azok ugyanis a szabad levegő irányába akarnak majd távozni. A lakásszövetkezet gyors intézkedést ígér - alpinistát bíznak meg a feladattal.

Ha berepül az ablakon, ne üldözzük!

Gyakran telepednek meg denevérek a lakótelepek belülről fűtött épületeiben. Fogynak a védett állatok természetes szálláshelyei - az odvas fák -, így elfoglalják az épületszerkezet elemeit, a repedéseket. Főleg a kora tavaszi és a nyár második felétől a tél közepéig tartó időszakban kellemetlen a jelenlétük. Ilyenkor a területileg illetékes nemzeti parki igazgatósághoz érdemes fordulni segítségért. Ha berepül a szobába, ne kezdjük üldözni az állatot! Ahova berepült, onnan általában ki is tud jutni. Tárjuk ki az ajtót, ablakot, de ne dobjuk ki a denevért, mert halálra zúzhatja magát. A szabadon engedést sötétedés után végezzük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!