Hírek

2017.03.02. 15:19

Megújul a szombathelyi közvilágítás – Úgynevezett ESCO finanszírozással

Szombathely – Tizenegy igen szavazat és nyolc tartózkodás mellett elfogadták a közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos döntést a szombathelyi képviselők.

Bakos Ágnes

Saját forrás nincs a közvilágítás lámpáinak cseréjére és pályázat sem áll rendelkezésre, ezért egy hitelkonstrukcióban valósulhat meg a lámpacsere a város nagy részén – elfogadták a képviselők az erre vonatkozó tervet.

Az úgynevezett ESCO finanszírozás lényege, hogy egy pénzintézet finanszírozza a cserét, az fizet a kivitelezőnek. A LED-világítással az előzetes felmérés szerint a közvilágítás mostani költségeinek felét megtakaríthatja az önkormányzat – és ebből a megtakarításból fizeti vissza a kölcsönt a banknak.

Szombathely területén összesen mintegy 10 ezer közvilágítási berendezés található, a lámpatestek 75 százaléka az áramszolgáltatóé, húsz százaléka önkormányzati tulajdonban van. Nem mindegyik lámpát kell cserélni, hiszen a kiemelt belvárosi területek megvilágítása jó állapotú, azok változatlan formában megmaradnak.

A felújítandó lámpákról egyeztetnek a többségi tulajdonossal, aztán a műszaki tartalom pontosítása után kiírják az ESCO finanszírozással egybekötött, nyílt közbeszerzési eljárást a kivitelezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!