Hírek

2017.03.15. 07:11

„Légy büszke hazádra! ” – Ünnepeltek Jánosházán

Jánosháza – Hárman vehettek át kitüntetést a nemzeti ünnep alkalmából a jánosházi önkormányzattól a kedden tartott ünnepségen, ahol a Szent Imre Általános Iskola alsó tagozatos diákjai adtak műsort.

Bakos Ágnes

– Történelmünk legfényesebb napjára emlékezünk – kezdte köszöntőjét Jánosházán Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen.

Fotó: Illés Zsuzsa

Elmondta, hogy Hargitából érkezett a jánosházi programra, úgy fogalmazott, hogy „feltöltődött a nemzethez tartozás élményével". Azt ajánlotta mindenkinek, hogy emelkedjenek felül az aktuálpolitikai kérdéseken, és ünnepeljenek együtt.

– Már 169 éve volt a forradalom és szabadságharc kezdete, így személyes emléke senkinek nem lehet. De a kollektív emlékezet nyomán március idusán büszkén állunk és hajtunk fejet hőseink emléke előtt – mondta. A szónok szerint a polgári átalakulás, a nemzeti függetlenség a mai napig példa lehet, erőt adhat a magyaroknak.

Fotó: Illés Zsuzsa

Említette azt is, hogy a Jánosházán is járt Batthyány Lajosra is emlékezünk ilyenkor. Felelősséget hangsúlyozott: tartozunk a jövő nemzedékének azzal, hogy ápoljuk a történelmi örökséget.

– 169 évvel ezelőtt új Magyarország született: az egész társadalom közös összefogásával fektettek le a polgári Magyarország alapjait. Ez az a példa, amit minden időben szem előtt kell tartani – mondta Majthényi László.

Fotó: Illés Zsuzsa

„Légy büszke hazádra!..." – ezzel a címmel adtak ünnepi műsort a Szent Imre Általános Iskola alsó tagozatos diákjai. A színpadon papírból készült madarak: szabadok, repültek az előadás hátterében. A kivetítőn az 1848-as évszám.

Fotó: Illés Zsuzsa

A műsort a Republic együttes, Ezt a földet választottam című dala keretezte. A verses, zenés műsor végére az összes diák egy hatalmas, egész színpadot kitöltő zászlót formázott.

Bincze Gyuláné Fotó: Illés Zsuzsa

A vastapsot kapott műsor után Kiss András polgármester és dr. Balás Endre jegyző adták át a városi elismeréseket. „Jánosháza Városért" kitüntetést kapott Bincze Gyuláné, több évtizedes lelkiismeretes óvodapedagógusi munkássága elismeréseként.

Pernetzky Mátyásné, a város életében kifejtett több évtizedes közéleti munkássága elismeréseként – ő majd később veszi át az oklevelet és az ajándékot.

Rába Tivadar Fotó: Illés Zsuzsa

A harmadik elismert pedig Rába Tivadar, aki a település közéletében végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta a „Jánosháza Városért" kitüntetést.

Koszorúzással zárult a jánosházi ünnepség: a Batthyány Emléktáblánál és a '48-as katona sírjánál koszorúztak az emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!