Hírek

2017.03.31. 15:44

Megújulhatnak a teniszpályák - Képviselő-testületi ülés Vépen

Vép - Az utcák burkolatát megóvnák a nagy súlyú átközlekedő járművek károkozásától. Erről is tárgyalt a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Tóth Kata

A Központi Statisztikai Hivatal januári adatai szerint 91 három év alatti lakosa van a városnak, tehát az önkormányzat köteles gondoskodni a gyermekek bölcsődei ellátásáról. Haladékot ad azonban a jogszabály - a kötelezettségnek 2018. december 31-éig kell eleget tenni. Első napirendi pontként erről tárgyalt Vép önkormányzatának képviselő-testülete csütörtök délutáni ülésén. (A bölcsőde megépítésére pályázatot adott be az önkormányzat, ennek elbírálása folyamatban van.)

A helyi iparűzési adó fizetése alól szeretnének mentesülni a Vép és Bozzai háziorvosi alapellátását biztosító orvosok - kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz. Egy ellenvéleménnyel a képviselők úgy döntöttek: a 2018-as költségvetés tárgyalásakor figyelembe veszik majd az igényt. Az idén a szűkös költségvetés miatt, amelybe ezt a befizetést is betervezték, nem engedik el ezt az adót. Május 2-áig nyújthat be pályázatot a város önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására.

Fotó: Unger Tamás

Egy intézmény fejlesztésére pályázhatnak - az óvoda parkosítása, új játékok elhelyezése, kert- és kerítésépítés szerepelnek a tervben. Szabályzat kell, hogy készüljön a közterületi térfigyelő rendszerre vonatkozóan, majd megállapodást köt Vép a rendőrséggel a rendszer közös működtetésére. A szabályzat elkészítésének tervezetét egyhangúlag elfogadták a képviselők. Ajánlattételi felhívásokról is határoztak az ASP-pályázat kapcsán: a hivatali e-ügyintézés feltételeinek kialakítására két cégtől kérnek ajánlatot.

Logisztikai bázisát fejlesztené egy, a településen működő vállalkozás. Kéréssel fordultak a városhoz: az önkormányzat tulajdonában levő, a céghez bevezető utat vennék igénybe, hogy telephelyükön körforgalmi rendszert alakítsanak ki. Korábban a képviselők úgy döntöttek, ha jogi akadálya nincs, hozzájárulnak, hogy a város életében meghatározó szerepű kft. tulajdonába kerüljön az út.

Most a jogilag helyes megoldásnak az tűnik, ha az önkormányzat kérelmére magánúttá nyilvánítják a területet, így az értékesíthető lesz. Az út mindkét oldalán a cég tulajdonában levő földek vannak, kivéve egy kis erdőt. A bejutást ide, és az út végén levő patakhoz továbbra is biztosítani kell.

12 tonnás súlykorlátozó táblák kerültek a Deák és az Alkotmány utcákba, ennek ellenére a táblán megjelöltnél nagyobb össztömegű járművekkel is áthaladnak az utcákban. Határozat született arról, hogy a táblákat megtartják, és az ott lakóknak egyedi behajtási engedélyhez kötik a járműszerelvények behajtását az érintett utcákban. Cél az útburkolat megóvása a nagy súlyú járművek károkozásától. Nemrég úgy döntött a helyi mezőgazdasági középiskola vezetősége, hogy mivel az utóbbi időben megszaporodtak a lopások az intézmény területén, nem engednek be oda idegeneket.

A kastélypark pedig népszerű a helyiek körében - az önkormányzat megoldást szeretne, hogy a sétálók, futók, kerékpározók újra birtokba vehessék legalább hétvégén. Kéréssel fordulnak emiatt az iskolavezetéshez. A most még elhanyagolt salakos teniszpálya ügyében megállapodott a testület: mihamarabb keresnek egy vállalkozót, aki a két szabványméretű, salakos pálya felületét megfelelő szakértelemmel rendbe hozza és annak működtetését szerződéssel vállalja. Amennyiben a most játékra alkalmatlan pályákat felújítják, az amúgy kulturált környezetben több korosztályt meg lehet majd mozgatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!