Hírek

2017.03.06. 17:20

Rönkről űzték el a telet Körmenden - A vidám maskarásokat kitartó utcai taps köszöntötte

Körmend - A rönkhúzás a farsang része. A hagyományt a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes honosította meg a városban, legutóbb sikert arattak.

Kozma Gábor

Csics Kamilla és Papu Csaba bolondos frigye a farsangi rönkhúzáson nagy sikert aratott. A lelkes táncosok és zenészek nemegyszer kaptak nyílt színi tapsot a körmendi utcákon. A farsangi alakoskodás, a mókás jelmezek felöltésének szokása a középkorba nyúlik vissza, egészen a 15. századig. Ahogy mondák, farsangkor minden megtörténhet, az addigi rendet felváltja a néhány hetes, mozgalmas mulatozás, és a feje tetejére áll a világ.

Vidám napot szereztek a városlakóknak a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes tagjai. A méretes törzsön Papu Csaba és Csics Kamilla ültFotó: Jámbori Tamás

Az idei körmendi rönkhúzáson jóképű vőlegényt és mély hangú menyasszonyt ültettek a rönkre. Az ifjú férjjelölt, Papu Csaba kikérésekor megtudhatta a közönség, hogy a legény bár málészájú, de rendes. És talán ez a bárgyúság még hasznára is válhat a házaséletben. A gumicsizmás, piros szájú asszonyjelöltet a Mátyás király utca egyik kapujánál pillanthatta meg a násznép. Első ránézésre úgy tűnt, hogy bár nem egy szépség a lány, de bizonyára házias, takaros és alapos. Így aztán már kéz a kézben tették meg az előttük álló rönkös utat a házasodni váró Papu Csaba és Csics Kamilla. A körmendi vasútállomás előtt a násznép táncra perdült, a kisbíró pedig kidobolta a legszaftosabb történéseket. A násznép - amely ekkorra már elég szép számúra duzzadt -, Cilinke kocsmájánál újabb megállót tartott. Előkerült a belső zsebekből és a szoknyaredőkből a pálinkás butykos, a vendéglátós pedig forralt borra invitálta a lakodalmas sereget. Volt, aki nem rejtette el annyira a finom nedűt, a viszáki asszonyok például kosárból kínálták a pálinkát: a barackot, a vegyest, a mézest meg a diót. Az i-re a pontot a Koronánál tették fel, összeadva a bolondos párt.

A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes immár évek óta szervezi a bolondlakodalmat, sikerrel. Munkájukat segítik a viszáki rönkhúzók, valamint az ottani asszonykórus tagjai, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápolnak. A farsangi bálok mellett a rönkhúzás az egyik színfoltja a város téli programkínálatának. Külön öröm, hogy az együttes apraja-nagyja maskarába bújt, a felnőttektől egészen az utánpótlást képviselő gyerekekig. A Batthyány Lovas Bandérium tagjai lovon kísérték a menetet, amelyehez több hagyományőrző is csatlakozott. Végül össznépi mulatsággá lett a legutóbbi farsangi rönkhúzás, amely Korbacsics Tibor főszervező lelkes és kitartó munkájának, valamint a BBÁ idősebb és fiatal táncosainak köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!