Hírek

2017.03.12. 20:29

Mi kell a nőknek? – Például rugalmasabb munkafeltételek

Megyei körkép - Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója elemezte az elmúlt év foglalkoztatási adatait.

Cseszkó Tamás

A vasi fizetésekről és a foglalkoztatási adatokról is beszélt Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója lapunknak. Egyebek között arról is számot adott, hogy megyénk továbbra is az élen jár a foglalkoztatás tekintetében. - Érdekes, hogy Vas megyében szinte ugyanakkora a foglalkoztatási ráta, mint 2015-ben volt, viszont a belső szerkezete megváltozott.

Ezt a hasonló nagyságrendet úgy érte el a megye, hogy a férfiak rátája jelentősen emelkedett, 78,2 százalékot értek el, ellenben a nőké nem lett magasabb a 2015-ös évhez képest. Míg két éve Vas megye a megyék közötti rangsorban az első helyen szerepelt, addig 2016-ban Budapest átvette a vezetést, ugyanis ott nemcsak a férfiak foglalkoztatása emelkedett, hanem a nőké is, így most Budapest magasabb foglalkoztatási rátával bír, mint Vas megye. Szalai Piroska ugyanakkor hozzátette: már dolgoznak azon Vas megyében, hogy minél több nő foglalkoztatása megoldható legyen.

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója a Családi védőháló program nyitókonferenciáján. A szakember szerint a következő időszak fontos feladata lesz az inaktív nők foglalkoztatása Fotó: Cseszkó Tamás

A tanácsadó kiemelte: a megyében is indultak olyan kezdeményezések, mint például a Vasi Családi Védőháló projekt, melynek keretén belül a civil szervezetek, illetve a társadalom több része próbálja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a női foglalkoztatás területén vannak még a megyében fellelhető tartalékai a munkaerőpiacnak. A tanácsadó elmondta: a férfiaknál a magas, 78 százalék feletti foglalkoztatási ráta nagyon alacsony, 2 százalék alatti munkanélküliséggel társul: 1,7 százalékos a férfiaknál a munkanélküliség.

- A  nők esetében a munkanélküliek száma alacsony ugyan, de  az  inaktívak között azért még találunk olyan szegmenseket,  amelyek mozgósíthatók lennének. Mozgósítható, ha rugalmasabb munkavégzési  lehetőségeket biztosítunk  számukra - foglalta össze Szalai Piroska,  aki beszélt arról is, hogy  a  Vas megyei fizetések  az országos rangsor elején szerepelnek.  Eltér a budapesti átlagbértől, de ennek az egyik fő oka, hogy sokkal kevesebben dolgoznak itt a magas bérű ágazatokban, például az infokommunikációban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!