Hírek

2017.03.30. 18:01

Készülnek a kereskedők a húsvét előtti nagy rohamra

Megyei körkép - Munkaszüneti nap lesz idén a nagypéntek. A négynapos ünnep a kereskedőknek és a vásárlóknak is okozhat némi fejfájást.

Tóth Kata

Eddig nagypénteken bonyolítottak nagy forgalmat a kereskedők. Ígérik, a négynapos ünnep miatt sem lesz készlethiány.

Négynapos hétvégét hoz idén a húsvét április 14-től 17-ig, ugyanis munkaszüneti nap lesz a nagypéntek. Kiürülhetnek a boltok polcai, időben vásároljunk be húsvétra, mert óriási készlethiány várható - erre figyelmeztettek az elmúlt hetek, napok híradásai. Vészharangot kongattak a víziszárnyas termékekkel kapcsolatban is: akár 80-85 százalékos hiányt is okozhat a madárinfluenza, és őszig is eltarthat, míg visszaáll a kielégítő szintre a kacsa- és libahúskínálat - ez derült ki a gazdasági napilapoknak nyilatkozó kereskedők szavaiból.

Utánanéztünk most, amikor nyakunkon a húsvéti készülődés, kell-e, hogy főjön a fejünk nekünk, Vas megyeieknek, ha ropogós kacsacombot vagy rozé kacsamellet tervezünk húsvéti fogásként. Érdeklődtünk kiskereskedelmi áruházláncoknál (multiknál) és szaküzletekben is, hogy mikor és hogyan tudjuk a nagybevásárlást intézni, várható-e hiány bizonyos áruféleségekből. Be tudjuk-e időben szerezni a hagyományos húsvéti ételeket? Lesz-e friss kenyér, kalács, tojás a pultokon a négynapos hosszú hétvégén?

Hajszán Zoltán Hopp Viktort szolgálja ki a szombathelyi Vásárcsarnok baromfiszaküzletében. Nagypénteken zárva lesz a csarnok, az ő boltjuk is Fotó: Unger Tamás

Az Országgyűlés március elején munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket: így idén négynapos ünneppé válik a húsvét. A kereskedelemben az üzletek hagyományosan nyitva tartanak szombatonként, nagyszombaton is, ezt megszokták a vevők és a boltosok is.

A nagypénteki munkaszünet azonban (kisebb) zavart okozhat - hiszen eddig a húsvét előtti pénteken komoly forgalmat bonyolítottak a kereskedők. A vásárlóknak sem könnyebb a dolguk: átgondolt szervezést igényelhet az ünnepi hozzávalók, kellékek beszerzése. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy nem egységes nyitvatartással készülnek az üzletek. Segítünk eligazodni.

MULTIK

A kiskereskedelmi láncok, ahogy azt megszoktuk, sok, speciálisan húsvétkor elérhető termékkel készülnek, az áruházak húsvéti díszbe öltöznek. A tavalyinál kedvezőbb a húsvét időpontja, akkor hó végére esett, most hó közepére (a fizetések a húsvétot megelőző két héten érkeznek), így a tavalyihoz képest kis mértékben, de erősebb forgalmat vár a Tesco. Úgy tapasztalják, ilyenkor eleve többen végeznek nagybevásárlást, és a húsvéti termékek a nagybevásárlások részeként kerülnek a kosarakba. Ilyenkor azok a termékek fogynak, amelyek nagy mennyiségben szükségesek az ünnepi készülődéshez: a nagyobb kiszerelésű olaj, liszt, zöldségek.

Megugrik a tradicionális húsvéti termékek forgalma: a sonkáé, a csokoládéé, a dresszingeké, a pékáruké, a szeszes italoké és a dekorációs termékeké. A sonkák közül a kötözött lapockasonkák a leginkább keresettek, de évről évre egyre jobban fogynak a parasztsonkák. A szószok közül a tormát és a majonézt keresik az emberek; emellett a hagyományos húsvéti sütemények hozzávalóit.

Mercs Árpád a feltöltött baromfipultnál kacsamellet mutat. Van és lesz is belőle készletük, ahogy csirkéből, főtt sonkából és tojásból is Fotó: Unger Tamás

A Tesco állítja, arra törekszik, hogy a vásárlók minden terméket megtaláljanak húsvét előtt minden nap a kellő mennyiségben. Igaz, víziszárnyasok tekintetében náluk most kezd rendeződni a helyzet - húsvét környékén ezekből lehet hiány. A Lidl áruházaiban a nagypéntek előtti csütörtökön normál nyitvatartással várják a vásárlókat. Szombaton a megszokott nyitvatartási idővel és folyamatos áruellátással állnak rendelkezésre. A Spar csoport, ahogy minden ünnep esetében, az idei húsvétra is úgy készül, hogy ne legyen készlethiány, tudtuk meg.

SZAKÜZLETEK, KERESKEDÉSEK

- A csirkebelsőség és a kacsa szállítása az utóbbi két hónapban akadozott, de megoldódott a probléma. Az emberek kiéheztek a kacsára, most van bőven, húsvétra készülünk vele - árulja el Mercs Árpád, a Kámoni húsbolt ügyvezetője. A szabadban is süthető comb és mell népszerűek, de a kacsa- és libamájat nem nagyon keresik a vevőik. A hízott liba nagyon drága, azt csak megrendelésre hozatnak.

Csirkéből, pulykából sem lesz készlethiány. A bárányhússal - lapockával, combbal is próbálkoznak, de a vasiak ízlésétől ez még távol áll. A bisztró részen főtt sonkával, kaláccsal, tojással is szolgálnak - a szokásosnál nagyobb készlettel. Az ügyvezető szerint várható, hogy a forgalmuk megduplázódik a húsvét előtti napokban. Szombaton délig lesznek nyitva, pénteken pedig - mivel három testvér a tulajdonos, a munka a családban marad, és így a jogszabály megengedi - a húsboltot kinyitják.

A szombathelyi Vásárcsarnok nagypénteken zárva lesz, az ottani baromfiszaküzlet sem nyit ki. Hajszán Zoltán ügyvezető a csütörtöki és a szombati forgalomra alapoz. Februárban ők sem jutottak kacsához, de már tudnak rendelni. Az árakat az utóbbi hónapokban nem emelték, húsvétig sem fogják.

- Idén a nagypéntek ünnepnap lesz, és eddig ezen a napon adtuk el a legtöbb kalácsot. Csütörtökre vagy szombatra várjuk a dömpinget - árulja el Horváth Tibor, a Ferrosüt Kft. ügyvezetője. A kalács kimondottan húsvéti termékük - lesz belőle foszlós, fonott, figurás -, de kenyérből, zsemléből is többet gyártanak, így készülnek az ünnepre.

NYITVATARTÁS

A szombathelyi Vásárcsarnok nagypénteken zárva lesz, szombaton 5-től 14 óráig várja vevőit. Húsvétvasárnap és -hétfőn értelemszerűen zárva tart. A multik zöme a nagypéntek előtti csütörtökön és nagyszombaton is a szokásos nyitvatartással várja vásárlóit. A szaküzletek, húsboltok - kevés kivétellel - nem nyitnak ki pénteken. Szombaton délig, 12.30-ig vásárolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!