Hírek

2017.03.22. 19:32

Tudják, hogy igazi kincs a víz - A szombathelyi óvodások a Csónakázótónál töltötték a világnap délelőttjét

Szombathely - A vízről szólt az ovisok napja tegnap: a Csónakázótóhoz kirándultak és vizes játékokkal töltötték a víz világnapját. Sokat tanultak a víz szerepéről és értékéről.

Bakos Ágnes

- Nagy Barninak is ugyanolyan a vize! - kiáltott fel két kislány, amikor előkerültek a palackok a hátizsákokból. Ugyanis ezen a napon nem szörpöt vagy üdítőt vittek frissítőnek az ovisok, hanem vizet. Volt, akinek csapvizet és volt, akinek ásványvizet pakoltak be a szülei. Sokat tudnak a vízről, a víz értékéről, ez kiderült a Csónakázótónál sétálva.

- Víz nélkül elpusztulnánk - jelentették ki az ovisok.

- Meg nem szabad a csapot pazarolni! El kell zárni a vizet - fűzte hozzá egy másik okos ovis.

- Nem szabad szennyezni! És a víz nagy kincs. Mert ha nem lenne, nem lenne élet - összegezték az ovisok az óvó néniktől hallottakat. Készültek a víz világnapjára az elmúlt napokban, például a Szivárvány óvoda kék-sárga csoportjában a víz körfogását készítették el. Ahogy megolvad a hegy tetején a hó, akkor az hogyan folyik le és hogyan jut vissza a felhőkbe - mesélte a foglalkozásokról Baranyainé Péter Tímea óvónő.

- Cápa, csikóhal, delfin, krokodil, szitakötő - egymás szavába vágva sorolták a vízi állatok nevét, mert az állatvilág is fontos része a víznek, a vízpartnak. A gyerekeknek az elemózsia mellett morzsa is volt a táskájukban, hogy meg tudják etetni a kacsákat. Vízcseppet formázó kitűzőt csíptettek a kabátjukra, hoztak eszközöket a vizes játékokhoz, kis hajókat készítettek. Figyelnek a környezetre: csak természetes anyagokból készültek a hajók, hogy a Csónakázótóban maradva ne szennyezzék a környezetet, lebomlanak majd.

Egy másik ovicsoport kavicsokkal, kisebb kövekkel szerelkezett fel és esőt játszottak az óvó nénivel. Egyesével csatlakoztak az „esőkórushoz”: akinek megérintette a vállát az óvó néni, az kopoghatott a kövekkel, mint a nyári zápor vízcseppjei. Komplett zivatart teremtettek a napsütéses időben a kicsik.

A víz világnapja alkalmából szólt a nap az éltető vízről, a víz tisztaságáról a szombathelyi ovisok számára is. A dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává az ENSZ 47. ülésszaka.

A kicsiknek szóló játékokon, vizes ismeretterjesztésen kívül komolyabb programmal is ünnepeltek Szombathelyen: előadóülés szólt a megye ivóvíz- és szennyvízszolgáltatásának történetéről, részben a világnap, részben a Magyar Hidrológiai Társaság megalakulásának századik évfordulója alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!