Hírek

2017.03.22. 18:55

Ellenkezik az uniós joggal a vasiakat is érintő ausztriai tervezet

Körkép - A magyar kormány is reagál arra a sok Vas megyeit is érintő osztrák elképzelésre, amely korlátozná az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást.

Vas Népe

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: - Ha valaki az érvényben lévő jogi szabályzáson változtatni akar, akkor, mivel uniós szabályzásról van szó, az uniót kell megkérdeznie az ügyben.

Az osztrák szociális rendszer „bevándorlóinak” megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter. Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Nálunk ez a juttatás 40 eurónyi, Ausztriában viszont 130 euró.Megkérdeztük az Ausztriában dolgozó magyarokkal foglalkozó szakértőt és vasiakat is a tervezett változásokról.

Kurz korábbi kijelentése szerint Ausztria évente 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után, mivel 2014 óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában.

Imre Lilla Ausztriában dolgozott, most itthon van kisfiával, Ausztriából kapja a családi pótlékot
Fotó: VN archív/Unger Tamás

Arra a kérdésre, hogy Magyarország Ausztria tervezett lépését barátságtalannak tartja-e, az osztrák állami televízió műsorában Balog Zoltán egyértelmű igennel válaszolt. A tudósításban Orbán Viktor korábbi nyilatkozatára hivatkozva az ORF azt közölte, hogy a családi támogatás ki-igazítása esetén a magyar miniszterelnök ellenintézkedésekkel, az osztrák tőke megbüntetésével fenyegetett .

Az ORF bejátszásában az is elhangzott, hogy az osztrák döntés több ezer olyan, Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei Magyarországon élnek, a számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet.

- Ez egy hangzatos politikai kijelentés - mondta Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének Vas megyei képviseletének vezetője az osztrák miniszter bejelentéséről. A magyar szakértő már több mint tíz éve foglalkozik az Ausztriában munkát vállalók ügyeivel. - Újra és újra előkerül ez a téma, főleg választások előtt. Az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) berögződése, hogy a külföldi munkavállalókat meg kell gyengíteni, el kell érni, hogy menjenek haza maguktól. Az elnökválasztás előtt is ezzel kampányoltak, mégsem történt semmi, mert nem tudják megoldani. Ez csak egy jó kommunikációs eszköz.

Véleménye szerint amiről Kurz beszélt, nem egy kiforrott javaslatcsomag, hanem egy feldobott lehetőség, amelyről a szociáldemokrata párttal (SPÖ) sem egyeztettek. - Ebbe nekik is van beleszólásuk - tette hozzá.

Horváth Csaba továbbá elmondta, hogy csaknem 700 ezer külföldi munkavállaló dolgozik Ausztriában, így nagyon sok embert érintene egy ilyen intézkedés. Ha ők mind úgy döntenének, hogy hazamennek, komoly gondok léphetnének fel.

- Az Európai Unióban vannak rögzített normák és jogszabályok, amelyekkel még Ausztria sem mehet szembe. Ezek az emberek ott adóznak, ott fizetik a társadalombiztosítást. Ugyanúgy jár nekik minden juttatás, ahogy az osztrák dolgozóknak is. Legfeljebb annyit tehetnek, hogy szigorúbban ellenőrzik a külföldi munkásokat, ennél több változás nem nagyon várható - hangsúlyozta.

Arra a kijelentésre, miszerint a nem Ausztriában élő gyerekek után évente több száz millió eurót fizetnek ki, annyit mondott: ebben is van logika, hiszen, ha a szülők úgy döntenének, hogy a gyerekekkel kitelepülnek, akkor megtelnének az óvodák, iskolák is. - De attól még, hogy a gyermek nem Ausztriában él, a szülő ott dolgozik, tehát járnak neki ugyanazok a juttatások, mint az osztrákoknak - emelte ki.

Ön szerint így is megérné Ausztriában dolgozni?

Tóth Roland

(42, felvonószerelő)

Ausztriában dolgozom, szóval engem érzékenyen érint ez a kérdés. Rendkívül igazságtalannak tartom a javaslatot, hiszen fizetjük a nem is kis összegű járulékokat az osztrák államnak, aztán mégis spórolni akarnak rajtunk.

Nagy Csilla

(20, egyetemi hallgató)

Az édesanyám Ausztriában dolgozik és már említette is, hogy szigorítások jöhetnek. Ettől függetlenül szerintem megéri odakint dolgozni, ugyanis még így is sokkal többet lehet keresni Ausztriában, mint Magyarországon. Én is gondolkozom ezen.

Feiszthammer Dezső

(62, betanított munkás)

Szerintem az osztrák kormánynak nem a külföldi munkavállalókon kellene takarékoskodnia. A szociális ellátási rendszerük nagyon engedékeny, először is azt kellene megvizsgálniuk, hogy aki kap juttatást, az valóban jogosult-e rá.


Fotó: Elek Szilveszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!