Hírek

2017.03.28. 08:37

Csörötneken egy vadmadárban észlelték a madárinfluenza vírusát

Vas megye – Már dél-Vas megyében is jelez madárinfluenza-észlelést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal: Csörötneken mutatták ki a vírust egy vadmadárban.

Bakos Ágnes

Házi szárnyasokban, telepeken továbbra sem mutatkozott a madárinfluenza vírusa Vas megyében, de vadmadárban már a második észlelést jelöli a NÉBIH térképe.

Először január végén bukkant fel fertőzött madár Vas megyében: akkor a szombathelyi Csónakázótónál elhullott hattyúból mutatták ki a vírust.

Februárban volt újabb hír madárinfluenza ügyében Vas megyéből: február 9-én közölte az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, hogy a kőszegi Chernel-kertben működő Madárvédelmi Mentőközpont az ott gondozott példányok védelme érdekében átmenetileg nem fogad újabb madarakat. A szükséges madármentéseket elvégzik, de másik helyszínen. Azóta nem írták felül a zárlatot – érvényes.

Most, március végén pedig már dél-Vas megye is érintett, Csörötneket is jelöli a térkép: ugyancsak a vadmadár-észlelések között. Azt nem részletezi a térkép, hogy milyen madárban mutatkozott a vírus.

A madárinfluenza tavaly november elején bukkant fel újra a magyarországi baromfiállományban, először Békés megyében észleltek megbetegedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!