Hírek

2017.04.16. 11:49

Díszkivilágítást kapott a templom Apátistvánfalván

61 évvel azután, hogy a templomon belül először gyúltak ki a fények, most végre kívülről is díszkivilágítást kapott. Húsvéti mise, sonkaszentelés és körmenet koronázta meg az ünnepséget.

Budai Dávid

A megye délnyugati csücskében, a Vendvidéken, az Őrségi Nemzeti Park szívében, a szlovén határtól három kilométerre, erdők között bújik meg az alig négyszáz lelket számláló Apátistvánfalva. A faluban szinte minden porta külön dombra épült, amelyeket szántók, gyümölcsösök vesznek körbe. A település minden épülete közül a legnagyobb, a tájat szinte uraló Harding Szent István-templom, amelyet – bárhonnan érkezzen is – a látogató először pillant meg. A települést négy irányból lehet megközelíteni, és nappal mindenhonnan kiválóan látszott az épület, éjjelente azonban világítás híján rejtve maradt. Most egy másfél éves történet végére került pont, így az idei húsvéttól már fényárban úszik az 1785-ben épült késő barokk stílusú római katolikus templom. A szombaton este megtartott húsvéti mise, a sonkaszentelés és az ünnepi körmenet méltó alkalmat teremtett arra, hogy először gyúljanak ki a fények a templom homlokzatán.

Császár-Bartakovics Csaba polgármester elmondta, a templom belső világítása 1956-ban készült el, így az eredeti elképzelés szerint a hatvanéves évfordulóra készült volna el a külső világítás, ám mint kiderült nem olyan egyszerű véghez vinni egy ilyen tervet. Egyrészt mert az egyházközségtől és az örökségvédelmi hivataltól is be kellett szerezni az engedélyeket, aztán miután ez megvolt, tervezőt kellett találni. Öt villamosmérnökkel tárgyaltak, míg végül Molnár József vállalta a munkát. A település másfél évvel ezelőtt tette meg az első lépést a világítás megvalósulásáért, és most március végén állították fel a két gyönyörű kandelábert, amelyek a LED izzókkal szerelt fényszórókat tartják. Mint kiderült, azért volt szükség oszlopokra a reflektorok elhelyezésénél, mivel a templom előtt lévő hatalmas gesztenyefák árnyékot vetettek volna a földre helyezett lámpákra.

Kiderült, a templom külső világításának ötlete már jóval régebbi, három-négy ciklussal korábban is próbálkozott vele az akkori településvezetés, de elakadtak, mert vagy a források nem álltak rendelkezésre, vagy engedélyeket nem kaptak. A mostani beruházás összköltsége 700 ezer forint volt, ami egy olyan kis település életében, mint az övék, bizony soknak számít, de szerencsére sok támogatójuk akadt. Amint azt a település első emberétől megtudtuk, itt nem szeretnének megállni. Tervben van a templom előtti kert rendbetétele és parkolók kialakítása, valamint még két reflektor felszerelése, amivel az impozáns épületet teljes egészében ki tudnák világítani. A környező településeken mindenhol megoldották már a templomok esti díszkivilágítását, jóformán ritkaságszámba megy, hogy sötétek maradnak a falak, most már Apátistvánfalva sem kivétel. A reflektorok időzítővel és alkonykapcsolóval vannak ellátva, a legmodernebb technológiát képviselik, így üzemeltetési költségük nagyon alacsony, amit egyébként az önkormányzat vállalt magára – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!