Hírek

2017.05.26. 17:05

Ahány baba annyi szív - Jánosházán folytatják a születésfa hagyományát

JÁNOSHÁZA - Az egészségház udvarán ültették el a második diócsemetét. Jövőre már csak kisebb, másféle fának lesz hely, de folytatják a születésfa tavaly kezdett hagyományát.

Bakos Ágnes

Tavaly 27 gyermek született, hat elköltözés volt, így 21 papírszív kerül a fára - sorolta a jánosházi gyarapodás számait Kissné Pintér Katalin, az esemény fővédnöke.

A diófacsemetét a polgármester és képviselők ültették el az egészségház udvarán. Pontosan kimért helyre került a fácska: 12 méterre a tavaly ültetett és szépen cseperedő diófa mellé került. Balázsné Németh Margit védőnő elmondta: a kertrendezési szempontokat figyelembe véve több diófa nem kerülhet már a területre, de nem hagynak fel a születésfa hagyományával jövőre sem.

 

Mire helyére került a fa, addigra összegyűltek a babakocsis kismamák, akiket sorban szólítottak a frissen elültetett fához. A gyerekek neveivel ellátott papírszíveket akasztottak az ágakra, mindezt óvodások és kisiskolások dalokkal kísérték. Egy textilkereszt már volt a fán: a Szent Imre Általános Iskola tanára, Keresztesné Mészáros Gertrúd készítette. A csemetét már az ültetés előtt megáldotta Bodorkós Imre plébános.

A védőnő az ünnepélyes ültetésen arra kérte a szülőket és a gyerekeket, hogy gyakran látogassák a szíveiket és a fákat. Azt mindannyian jól tudják, hogy a séta önmagában is egészséges - de különösen akkor, ha száraz taposón járnak a gyaloglók, erre pedig már az egészségház udvarán is van lehetősége kicsiknek és nagyoknak. A születésfa ültetésére időzítették a taposóavatót.

Egy nyolc méter hosszú sávot osztottak több szakaszra, az lett a száraz taposó, egy Kneipp-elem. A körbekerített blokkokba különböző textúrájú anyagok: kövek, kavicsok, tobozok kerültek. Aki mezítláb sorban végigjárja a taposót, az fizikailag és lelkileg is tapasztalhatja jótékony hatását - magyarázta Balázsné Németh Margit. A védőnő ajánlotta az ovisoknak például lúdtalp megelőzésére, meg persze a szüleiknek is hasznos a taposó. A szeles időben csak nézegették az érdeklődők, majd a nyári melegben kipróbálják az egészséget szolgáló, segítő sétautat a születésfák mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!