Hírek

2017.05.31. 17:35

Az egészségünk a kihívás célja - Vasból város és tűzoltóság is csatlakozott a népszerű versenyhez

Sportoltak tűzoltók, ovisok és szüleik - csatlakoztak a kihívás napjához Vas megyéből is. A cél nem az, hogy egy napon fittek legyünk, hanem az, hogy megőrizzük az egészségünket.

Vas Népe

Negyedóra mozgás

Legalább 15 percen át mozogjon mindenki a kihívás napján - ez a már több mint harmincéves kezdeményezés lényege. Idén a települések között egy vasi nevező volt: Vép. Az oktatási intézmények közül a csepregi és a celldömölki általános iskola csatlakozott, a munkahelyeknél egy vasvári cég. Vállalkoztak az egész napos sportra a szombathelyi tűzoltók is. A 15 perc jelképes: azzal hívják fel a figyelmet az egészséges életmódra, arra, hogy minden napra jusson 15 perc mozgás.

Vép

Több százan zumbáztak együtt, kicsik és nagyok a vépi sportpályán.

- Végre látom az 1.b-t mozogni! - így lelkesedett a Hatos iskola elsőseinek osztályfőnöke, Pusztai Krisztina.

A gyerekek, az egész alsó tagozat és a Vadvirág ovi teljes létszámmal Horváth Ádám gyerekzumba-oktató táncos mozdulatait utánozták. Latinos zenére járták az alaplépéseket, önfeledten táncoltak velük együtt az óvó nénik és a kísérő tanárok.

Aztán a Takács János Emléktornán öt csapat rúgta a bőrt a focipályán. Volt még félórás aerobik, kerékpáros ügyességi versenyek az iskola szervezésében, interaktív társastáncpróba, de városi sétára és babakocsitúrára, kerékpározásra és futásra is várták a vépieket.

Dagadnak az izmok: Miskei-Pukler Petra, a Büki TK sportolója és Gadó András erőemelő egy 16 tonnás tűzoltóautót próbálnak elmozdítani a helyéről a laktanyaudvaron
Fotó: Szendi Péter

Tűzoltók

Az ország legsportosabb tűzoltósága címre pályázott a tegnapi egész napos sportolással a szombathelyi tűzoltóság 78 fős állománya. Harmadszor neveztek és profi "segítőket" hívtak a kihívás napjára. Kamionhúzó hámot csatolt magára Gadó András profi erőemelő és egy bivaly-erős lánccal kötötte magát egy tűzoltóautóhoz. Arra vállalkozott a szombathelyi tűz-oltólaktanya udvarán, hogy egymaga mozdítja meg és húzza jó néhány méteren keresztül a legalább 16 tonnás járművet. A korábban készenléti tűzoltóként szolgáló sportolóhoz a Büki TK junior lánycsapatának vállalkozó kedvű tagjai csatlakoztak néhány méter erejéig. Az erős-ember-sporttal ismerkedtek a bemelegítés után először ők, aztán a tűzoltók. Más-más sportágakat próbáltak ki negyedórás, félórás beosztásban a lánglovagok. Falat másztak, alpintechnikát gyakoroltak a hivatásosok. Eddig kétszer nyertek a kihívás napján, idén is ezzel a céllal vágtak neki.

Fittség

Miért fontos a rendszeres mozgás? Mert az az egészség záloga. Fiatal korban kell, érdemes rászokni a rendszeres sportolásra - márpedig a statisztikák szerint van mit pótolni ezen a területen. A Magyar Diáksport Szövetség az előző tanévben (is) készített úgynevezett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet. Megyei bontásban is elérhetők az eredmények, és nem minden mutató biztató.

Majdnem 10 ezer Vas megyei diák bevonásával készült a felmérés, felső tagozatosok és középiskolások körében.

A vizsgált vasi diákok 8,4 százaléka "fokozott fejlesztésre szorult" a testtömegindexet tekintve. További 17,4 százaléknál szintén magas volt az érték. Az úgynevezett egészségzónába 74,1 százalékuk tartozott az előző tanévben. A testzsírszázalékot vizsgálva a diákok 7,1 százalékának javasoltak fokozott fejlesztést a szakemberek, és további 23,6 százalékuknak oda kellett figyelni a testzsírjára. Az ingafutással vizsgált állóképességteszten a Vas megyei diákok 66 százaléka teljesített úgy, hogy az egészségzónába sorolták. Fejlesztést javasoltak a diákok 17,7 százalékának, fokozott fejlesztést pedig a többi tesztelt fiatalnak. Országos összevetésben nem rossz a vasi eredmény, de van min javítani. Akár úgy, hogy legyen mindennap kihívás napja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!