Hírek

2017.05.14. 19:45

Száz éve jelent meg Fatimában a szűz - Megemlékezés az oladi templomban

Száz évvel ezelőtt a portugáliai Fatimában megjelent a Szűzanya. Szombathelyen is megemlékeztek a rendkívüli csodáról.

Vas Népe

Ebben az évben, május 13-án ünnepeljük a fatimai jelenések századik évfordulóját. Az oladi új templomban rózsafüzér imádsággal kezdődött az egyházmegyei fatimai ünnepség szombaton 15 órakor, majd 16 órakor szentségimádással, 17 órakor pedig szentmisével folytatódott, amelyet Császár István, egyházmegyei kormányzó mutatott be, végül pedig körmenettel zárult.

Az oladi új templomban rózsafüzér imádsággal kezdődött az egyházmegyei fatimai ünnepség szombaton
Fotó: Cseh Gábor

1917-ben a Szűzanya megjelent három pásztorgyermeknek a portugáliai Fatimában; először május 13-án, majd még további öt alkalommal október 13-áig. A Szűzanya a jelenések során három titkot bízott a látnok gyermekekre - Lúciára, Jácintára és Ferencre. A pokol szörnyű látomását megjelenítő első titkon túl a Szűzanya ugyanis a második titokként a következő profetikus üzenetet közvetítette 1917 nyarán: "Oroszország (...) tévtanait az egész világon elterjeszti, háborúkat és az Egyház üldözését idézi elő. A jókat megkínozzák, a Szentatya sokat fog szenvedni, és egész nemzetek pusztulnak el. Végül azonban Szeplőtelen Szívem diadalmaskodik. A Szentatya fel fogja nekem Oroszországot ajánlani, amely megtér, és a világra a béke időszaka köszönt." A Szűzanya később a gyermekekre egy harmadik titkot is bízott, amely olyan szörnyű képsorokat tartalmazott, hogy 2000-ig egyetlen pápa sem vállalta a nyilvánosságra hozatal felelősségét; mindaddig a Katolikus Egyház egyik legféltettebb titkának számított. Ebben a látomásban egy idősödő, fehér ruhába öltözött pápa jelent meg, aki "a gondok súlya alatt görnyedve" "egy félig lerombolt, nagy városon ment keresztül", és akit végül meggyilkoltak. Sokáig nem talált meghallgatásra a Szűzanya azon kérése, hogy Oroszországot a pápa ajánlja fel az Ő Szeplőtelen Szívének. A fordulópontot az első fatimai jelenés 64. évfordulója jelentette: 1981. május 13-án merényletet követtek el II. János Pál pápa ellen. A közvetlen közelről leadott gyilkos erejű lövések azonban a csodával határos módon célt tévesztettek. A pápa meg volt győződve arról, hogy életét a Szűzanya közbeavatkozásának köszönheti: "Egy kéz adta le a lövéseket, és egy másik kéz pedig eltérítette a lövedékeket." II. János Pál azonnal magához kérette a harmadik fatimai titok szövegét és bizonyossá vált számára, hogy az valójában róla szól. Egyik első intézkedéseként elvégezte Oroszország felajánlását a Szűzanya kérésének megfelelően. Nem telt bele egy év, és Mihail Gorbacsov lett a Szov-jetunió első embere. Innen már minden történelem: Oroszország elindult azon az úton, amelynek során előbb megszabadult a kommunizmus igájától, majd újra rátalált a keresztény hit erejére.

 

A fatimai jelenésekről magyar nyelven eddig még nem jelent meg hasonló, összefoglaló jellegű könyv. Ezt a hiányt pótolja Michael Hesemann Fatima titkai című könyvének magyar ki-adása. A német történész és újságíró nemzetközileg ismert munkásságának egyik legidőszerűbb könyvét ismerhetjük meg a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium dísztermében megrendezendő könyvbemutatón, szerdán 17 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!