Hírek

2017.05.03. 09:59

Szombathelyi az ország legjobb női szabója – Három másik szakmában bronzérmet nyertek vasi diákok

Budapest – Nyolc Vas megyei diák képviselte iskoláját az idei országos szakmai versenyeken.

Bakos Ágnes

Sümegi Brigitta nem talált legyőzőre: az egyébként földrajz-kémia szakot végzett egyetemista lány az ország legjobb női szabója lett. Három vasi diák harmadik helyezést szerzett a szakmájában, és a többiek helytállására is büszkék lehetnek a felkészítő tanáraik.

A LEGJOBB

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny győztese lett az Oladi Szakközépiskola tanulója, Sümegi Brigitta a női szabó szakmában. A márciusban Szombathelyen rendezett területi forduló után az egész országból nem talált legyőzőre. – Izgalmas és nehéz is volt – mesélte Sümegi Brigitta az országos megmérettetésről. – Fix időre kellett dolgozni, az volt a nehéz. Az iskolában annyi időnk volt rá, amennyit akartunk, csak szép és jó legyen – vázolta a háromnapos verseny nehézségeit.

Az sem könnyítette meg a diákok dolgát, hogy aznap dőlt el, mit kell éppen varrniuk. Az első napon egy esküvői asztalra való terítőt készítettek, hozzá két szalvétát. Ők maguk szabták ki és persze varrták készre a darabokat. Itt elsősorban a technikán volt a hangsúly, a második napon pedig már a kreativitás számított – számolt be Brigitta. Hosszú női estélyi ruhákat készítettek a döntősök, az anyagot is maguk választották a munkájukhoz.

Az országos első helyezéssel oklevél, aranyérem és tárgynyeremények is járnak – és nem mellékesen megvan a szakvizsga. Brigitta befejezte a szakmatanulást - két hónappal előbb, mint a többiek. A plusz idő jól jön az egyetem miatt – mondta az ország legjobb női szabója. A fiatal lány ugyanis fizika-kémia szakon végezte az alapképzést, de nem folytatta a tanári irányt, most település- és területfejlesztést tanul a mesterképzésen.

Gyakorlatilag a „szükség hozta” a varrónői képzést: Brigitta ugyanis rendkívül tudatos fiatal lány. Már 18 éves kora óta vállalkozó, jelmezkölcsönzőt vezet. Előbb az eladói, majd az üzletvezetői szakmákat tanulta meg az egyetem mellett, hogy működhessen a vállalkozása. Aztán a jogszabályi háttér változása hozta, hogy a varrónői szakmára is szüksége volt. – Úgy voltam vele, ha már valamit elkezdek tanulni, akkor hozzam ki belőle a maximumot – így értékelte az országos sikert. Sümegi Brigittát Keneseiné Németh Ilona készítette fel az SZKTV-re.

BRONZOK, HELYEZÉSEK

Három Vas megyei diák lett bronzérmes az országos szakmaversenyeken.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen kárpitos szakmában lett harmadik Fekete Dzsennifer, a Hefele szakközépiskola diákja, felkészítő tanára Grabecz József volt.

Harmadik lett a szerszámkészítők között a csepregi Nádasdy Tamás szakközépiskola tanulója, Horváth Dániel, akit Vadász Ferenc készített fel a versenyre.

AZ SZKTV-vel párhuzamosan rendezték az OSZTV-t, vagyis az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny országos döntőit is. Külön hirdettek versenyt az informatikai szakirányokban. Itt, a szoftverfejlesztők között lett bronzérmes Bagi Noel, a csepregi Nádasdy Tamás szakközépiskola tanulója. Takács Tibor készítette fel a versenyre. A gazdasági informatikusok között negyedik helyet ért el Bolla Tamás Miklós, a szombathelyi Horváth Boldizsár szakközépiskola diákja, Marosán Ottó tanítványa. Egy másik negyedik helyezés is került Vas megyébe: az OSZTV-n gépgyártás-technológiai technikus szakmában lett negyedik Szuh András, a Gépipari szakgimnázium tanulója, akit Major László készített fel az országos versenyre.

Az SZKTV-n egy hetedik és egy nyolcadik helyet is elértek vasi diákok. A kőműves és hidegburkoló szakmában lett hetedik az országban Verhás Roland, Volner Csaba tanítványa, a Hefele Menyhért szakközépiskola tanulója. Nyolcadik lett a villanyszerelők között Rédecsi Dominik, Molnár Tibor tanítványa, a Puskás Tivadar szakközépiskola tanulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!