Hírek

2017.06.08. 19:40

Egymilliárdos öröm - Tornacsarnokkal és új tantermekkel bővül a sárvári katolikus általános iskola

1 milliárd 80 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően új tornacsarnokkal és új tantermekkel bővül a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola.

Pajor András

Az 1889 óta működő iskolát húsz éve vette át az egyház azzal a céllal, hogy a városban legyen keresztény szellemű oktatás. - A jubileumra a Szent László-emlékévben nagy ajándék ez nekünk - hangsúlyozta Ördög Tibor iskolaigazgató a tegnapi alapkőletételi ünnepségen.

Az új tornacsarnok alapkövét és az időkapszulát Kondora István, Sárvár polgármestere, Soltész Miklós államtitkár, Császár István egyházmegyei kormányzó, Ágh Péter országgyűlési képviselő és Ördög Tibor iskolaigazgató helyezte el
Fotó: Pajor András

A 16 osztályban tanuló 380 diák nevében adták át a hála virágait köszönetképpen az egyházi és kormányzati segítségért Császár István egyházmegyei kormányzónak és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak.

- Bár a kormány minden törekvése az államiak mellett az egyházi iskolák működési feltételeinek a javítása, a legfontosabb a tanárok egész személyiségének nevelőereje, idézte Kalazanci Szent Józsefnek, a piarista rend alapítójának ötszáz éves, máig érvényes gondolatát Soltész Miklós államtitkár.

A Szombathelyi Egyházmegye Vas megyében működő kilenc intézménye közül négyben kezdődnek felújítási és fejlesztési munkálatok. Így a csaknem 2 ezer diák színvonalasabb környezetben folytathatja tanulmányait - emelte ki Varga Dezső, az iskolabővítés projektmenedzsere. Az új tömbre már megkapták az építési engedélyt, a hónap végén indulhat a közbeszerzési eljárás, majd októberben a kivitelezés. A jövő szeptemberi iskolakezdésre pedig a tanulók birtokba vehetik az új tornacsarnokot és a tantermeket - tette hozzá a projektmenedzser.

A 3 ezer négyzetméter alapterületű új iskolai szárnyból a sportcsarnok 926 négyzetmétert foglal majd el. Emellett a háromszintes épületben lesz számítástechnikai, nyelvi és művészeti szaktanterem is. Az új ebédlőt pedig a központi épület mellett alakítják ki. A beruházás részeként a régi épületben az alsó szint vizesblokkjait teljesen felújítják, megoldják a csatornázást és a fűtési rendszer korszerűsítését is a kazán cseréjével. Az iskola megvásárolta a szomszédos lakótelkeket is, hogy minden elférjen. - Mintha cipőkanállal raktuk volna egymás mellé az épület részeit - mondta a tervezés nehézségeiről Varga Dezső.

A hála virágait adták át a sárvári katolikus iskola diákjai köszönetképpen az egyházi és kormányzati segítségért Császár István egyházmegyei kormányzónak és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak
Fotó: Pajor András

Hiába a fáradozás, ha nincs rajta Isten áldása - mondta az alapkő megáldásakor Császár István egyházmegyei kormányzó. Hozzátéve: a most felépülő falak között folyó nevelő munkának is a hit, a kereszténység és a hazaszeretet eszméjét kell majd hirdetnie.

Ágh Péter, Sárvár országgyűlési képviselője az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a most kezdődő beruházás - elkészülte után - még vonzóbbá teszi majd a katolikus iskolát a szülők és a diákok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!