Hírek

2017.06.06. 18:05

Hiába költöttünk el milliókat a parlagfű elleni védekezésre?

KÖRKÉP - Milliókat költöttek a védekezésre, mégsem csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja. A tudomány még nem tart ott, hogy végleg leszámoljunk a gyomnövénnyel.

Budai Dávid

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt hétfőn hozta nyilvánosságra a parlagfű elleni védekezés rendszerének 2013-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Kiderült, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja és a biológiai allergének okozta egészségi kockázat nem csökkent, a pollen országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a célértéket.

Ami a legmegdöbbentőbb a jelentésben az az, hogy gyakorlatilag nem mutatható ki összefüggés a parlagfű elleni védekezésre fordított erőfeszítések és a parlagfű pollenkoncentrációjának változása között. Más szóval a védekezésre költött pénz és munka teljesen értelmetlen volt. Persze ennek sokszor az is oka, hogy a parlagfűirtásra szánt pénzt nem a parlagfű elleni védekezés időszakában biztosították, hanem akkor, amikor már késő volt. Sok pénzről van szó, 2013 és 2015 között 886 millió forintot költöttek a parlagfű elleni harcra, bírságokból pedig csaknem 320 millió forint folyt be a három év alatt.

Az elmúlt hat évben 2011-ben és 2016-ban szabták ki a legtöbb bírságot a megyében parlagfű miatt
Grafika: Kelemen Attila

Magyarországon a parlagfű széleskörű elterjedése számos negatív hatással jár. 2013-ban csaknem 2,5 millió ember szenvedett allergiás megbetegedésben, a fő bűnös természetesen a rendkívül erősen allergizáló parlagfűpollen, melynek fő szezonja alig több mint egy hónapon belül, július közepén kezdődik - hívta fel a téma aktualitására a figyelmet Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője. A parlagfű elleni védekezés elsősorban a föld használójának törvényi kötelezettsége, melyet a védekezés rendszerében részt vevő költségvetési szervek ellenőriznek és szankcionálnak.

Nem is akárhogyan: 2016. július 1-jétől, a terület nagyságától és fertőzöttségétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet a büntetés mértéke, ám úgy látszik, hiába minden, mert a parlagfűből nem lett kevesebb. Az ÁSZ jelentéséből kiderül, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal 2013-ban 87 ezer, 2014-ben csaknem 63 ezer, 2015-ben pedig csaknem 72 ezer hektárt ellenőrzött. A vizsgált három év alatt összesen majdnem 653 hektár fertőzött területet derítettek fel.

Bándi Gyula zöldombudsman éppen egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatában elmondta, bár hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-jétől indítható, a védekezést tavasszal, a parlagfű fejlődésének legérzékenyebb szakaszában célszerű elkezdeni. Mivel a parlagfűpollen nyolcvan százaléka külterületről származik, a legfontosabb az lenne, hogy a mezőgazdasági művelés alatt álló földeken megakadályozzák a gyomosodást - áll a közleményben.

Magyarország egész területe fertőzött. A parlagfű magja ott van mindenhol, és mivel a mag negyven évig is képes kicsírázni, sajnos hosszú távon biztosított a növény jelenléte - ezt már Avar Kálmán, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője mondta. A parlagfű által okozott problémát nem lehet felszámolni pár év alatt, hiába kötelezik a telektulajdonosokat az irtásra, amint a feltételek kedvezőek, újra és újra megjelenik a gyomnövény.

A szakember szerint azonban tapasztalható pozitív változás még akkor is, ha ez a pollenkoncentráción egyelőre nem látszik, ugyanis a rengeteg allergiás megbetegedés miatt egyre nagyobb a parlagfűirtás társadalmi elfogadottsága, amelyhez hozzájárul a lakosság széles körű tájékoztatása is. Avar Kálmán elmondta: bár a Vas megyei földek nem tartoznak a legfertőzöttebb területek közé, sokszor azért magas mégis a pollenkoncentráció, mert délről a szél idefújja a polleneket. A szakember úgy véli, ha mindenki - gazdálkodók és magánemberek egy-aránt - a továbbiakban is rendben tartja a területét, jobban érzékelhető lesz a javulás, ott azonban még nem tart a tudomány, hogy a rendkívül allergén növényt örökre kiirtsuk - fogalmazott.

Egy felmérés szerint az allergiásoknak jó ha a tíz százaléka tünetmentes, túlnyomó többségüknek vannak tüneteik, amelyekre gyógyszert kell szedniük. Szerencsére vagy egy fél tucat növény virágzásán túlvagyunk már, de sajnos a java még hátra van. A parlagfű-allergiásoknak minden bizonnyal idén sem lesz könnyebb, de nekik még van idejük, akik azonban a gombákra, a csalánfélékre, a fenyőfélékre vagy a pázsitfűfélékre érzékenyek, azok valószínűleg most is szenvednek, mivel az Országos Környezet-egészségügyi Intézet adatai alapján Szombathelyen az említett allergének pollenkoncentrációja az első kettő allergén esetében közepes, míg az utóbbi kettő esetében magas értéket mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!