Hírek

2017.06.25. 14:42

Kétszeresen is a szilva volt a nyerő – A jáki pálinkaversenyen ágyas besztercei kapta a legjobb minősítést

Hatodszor hívták a versenyzés mellett kóstolásra is a térség pálinkarajongóit a jákiak. Idén 22 párlat versengett, részletes bírálatot kaptak, az eredményhirdetés pedig a kóstolásról szólt.

Bakos Ágnes

Idén 13 nevező 22 pálinkát küldött a versenyre - ismertette Rácz Károly szervező a hatodik jáki pálinkamustra számait. Tavaly sok gyümölcs elfagyott, ez természetesen a pálinka mennyiségén is észlelhető. Idén öt aranyérmet osztott a szakértő zsűri. A győrvári Birkás István és a hegyháthodászi Horváth Tamás külön-külön kóstolták és véleményezték a párlatokat, amelyeket csak számokkal jelöltek, hogy kizárják az elfogult ítéletet. A verseny menete szerint a két pontszám átlaga alapján derül ki, melyek kapnak arany-, ezüst- vagy bronzérmet. Aztán összeülnek a nevezők és szervezők, közösen megkóstolják az aranyérmeseket (is) - még mindig csak számokkal jelölve, de kóstolás közben már a szakértők véleményét ismerve. Ezt az alkalmat tartották péntek este a jáki katolikus közösségi házban (egy görög katolikus ikonkiállítás képei adtak hozzá különleges hangulatot).

A kóstolás után kiderült, melyik pálinka az aranyérmesek között is a legjobb. Először cseresznye, majd szilva, aztán vadszilva, vagyis mirabella, majd besztercei szilva, végül körte került a poharakba. Nyílt szavazással értékeltek a kóstolók - de csak négy nedűt az ötből. Ugyanis az aranyérmesek között a legtöbb pontot, a maximális negyvenből 38-at V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő besztercei szilvapálinkája kapta. Mivel ott volt a kóstoláson, felfedte, hogy az övé volt a 9-es számmal jelölt ágyas, a helyszíni versenyben  nem  vett részt. A kóstolók a 19-es számú aranyérmest ítélték a legjobbnak: a jáki Grabarics László szilvapálinkáját. Ő Mirabella szilvájával is aranyérmet nyert, valamint a pankaszi Bordás Imre cseresznyéje és a jáki Völgyi Ferenc körtéje ért még aranyat. A nevezettek között kilenc ezüst és négy bronzérmet osztottak ki az idei jáki pálinkaversenyen.

A hazai házi párlatok minőségében, a magánfőzéseknél jelentős minőségi változás látható, tapasztalható az utóbbi években - hívta fel a figyelmet köszöntőjében V. Németh Zsolt. Amikor még „titokban" készültek a nedűk, a készülékek és a szükséges tudás sem volt szem előtt, gyakorlatilag a pálinka készítője nem tanult a hibákból, így készültek nagyon rossz házi főzetek. Ez változott meg a magánfőzés lehetőségével, így születnek minőségi házi pálinkák - mint a jáki verseny indulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!